Jesen donosi sa sobom obilje ukusnih i sezonskih sastojaka koji mame naše nepce svojom bogatom aromom i toplinom. Ovo je vrijeme kada se tržnice pune sočnim voćem, povrćem i začinima koji inspirišu kreativne kuvarske poduhvate. A ima li boljeg načina da iskoristimo čari ovog godišnjeg doba nego da se upustimo u pripremu omiljenog jesenjeg recepta?
Pitali smo Milana Vučićevića poznatijeg na Instagramu pod imenom nichimizazvan, čiji profil obožavamo da pratimo jer nas svakodnevno inspiriše i motiviše, šta nam preporučuje kao omiljeno jelo za ovu jesenju sezonu. On nam je otkrio da je to Kentucky grilled cheese i magična čorba od paradajza. Nastavi da skroluješ, jer otkrivamo recept koji će zadovoljiti i ukuse najvećih sladokusaca.
Sastojci za čorbu:
- Tri velika paradajza (slađi – bolji)
- Jedna crvena paprika
- Veliki luk (crni ili crveni)
- Jedan bijeli luk
- Maslinovo ulje
- Začini (bosiljak, origano, majčina dušica, so, biber)
- Pavlaka za kuvanje (100 ml)
- Parmezan (opciono)
Sastojci za grilled cheese:
- Hljeb
- Puter
- Rendana mocarela
Priprema:
Čorba
Povrće isječeno na krupne komade rasporediti na pleh, preliti maslinovim uljem i začiniti bosiljkom, otiganom, majčinom dušicom. Potom staviti u rernu i peći 40 minuta na 200 stepeni. Pečeno povrće izblendati u blenderu ili u šerpi štapnim mikserom. Izmiksanu masu staviti na ringlu, dodati jednu do dvije šolje vode u zavisnosti od željene gustine, te krčkati na laganoj vatri. Potom dodati 50-100 ml slatke pavlake pa posoliti i pobiberiti po želji. Možeš dodati i tucanu papriku ako želiš.
Grilled cheese
Hljeb isjeći na tanke kriške i namazati puterom sa obje strane. Između dvije kriške staviti dodta mocarele. Zagrijati tiganj i istopiti puter (količina po želji, ljepše je sa više). Peći sendvič sa obje strane na laganoj vatri i na kraju poklopiti sa se sir istopi.
Uživaj!