Poznati kuhar Jamie Oliver otkriva kako da s lakoćom dobiješ jednostavan obrok od pet sastojaka.
U svojoj najnovijoj kuharici “5 Ingredients Mediterranean: Simple Incredible Food”, Oliver dijeli mnogo lakih jela koja se fokusiraju na minimalne sastojke s velikim okusima.
Oliver je rekao da želi da prikupi svoja iskustva iz TV serija i kreira ovu knjigu za kuhare kod kuće. “Držite listu za kupovinu veoma jednostavnom. Neka bude lako. Fokusirajte se na ukuse i tehniku i zaista lijepe brze obroke koje možete pojesti za doručak, ručak ili večeru”, rekao je.
U nastavku pogledaj njegove recepte.
Piletina sa bijelim lukom
“Inspirisano nekim od divnih ukusa Libana, ovo brzo jelo je savršeno za lak obrok. Pronalaženje dobrog slanutka u teglama mijenja igru kada su u pitanju i ukus i tekstura,” napisao je Oliver uz ovaj recept.
Porcija: 2
Ukupno vrijeme: 18 minuta
Sastojci
- 4 češnja bijelog luka
- Dva komada pilećih prsa bez kože i kosti
- Pola tegle slanutka
- 250 g špinata
- 1 puna kašičica sumaka začina
Priprema
Oguli režnjeve bijelog luka i nareži ih po dužini, a zatim ih stavi u veliki tiganj za prženje na jakoj vatri sa 1 kašikom maslinovog ulja, redovno miješajući. Pileća prsa nareži po dužini na 3 trake, a zatim pospi prstohvatom morske soli i crnog bibera.
Kada bijeli luk porumeni, brzo ga izvadi iz tiganja šupljikavom kašikom, ostavljajući aromatizovano ulje. Ubaci piletinu i peci 5 minuta, ili dok ne porumeni, redovno okrećući. Izvadi piletinu iz tiganja i dodaj slanutak (i tekućinu od slanutka).
Dodaj špinat, zajedno sa većinom bijelog luka i 1 kašikom crnog vinskog sirćeta, pa stavi na vatru dok špinat ne uvene i slanutak bude vruć. Začini do savršenstva solju i biberom, a zatim vrati piletinu u tiganj i završi sa ostatkom bijelog luka i obilnim posipanjem sumaka.
Supa od pečenog paradajza
“Gusta supa od hljeba uobičajena je širom Italije, ali za mene se zaista izdvajaju pečene verzije – koji svi vole jer se osjećate toplo, prijatno i ispunjeno”, napisao je Oliver uz ovaj recept.
Porcija: 6
Ukupno vrijeme: 1 sat
Sastojci
- 3 paprike
- 3 češnja bijelog luka
- tri konzerve paradajza
- ciabatta hljeb
- 250 g ricotta sira
Priprema
Zagrij pećnicu na 180 stepeni. Paprike nasjeckaj na komade, a zatim ih stavi u tepsiju na srednje jakoj vatri sa 2 kašike maslinovog ulja i prstohvatom morske soli i crnog bibera.
Oguli i sitno nareži bijeli luk, dodaj u tepsiju, zatim smanji vatru i peci 20 minuta, ili dok paprike ne omekšaju, redovno miješaj i po potrebi dolivaj vode. Izmrvi paradajz i sipaj 2 šolje vode.
Pusti da proključa dok režeš ciabattu. Umješaj hljeb u supu, a zatim pospi ricotta sir i peci 25 minuta, ili dok ne postane hrskav. Začini do savršenstva, a zatim podijeli u tople zdjele i pokapaj s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
Ne propusti i ostale ultra ukusne recepte.