Ovako napravljena jaja mogu biti obilno predjelo za ručak ili obrok sam po sebi. Pripremi jaja na italijanski način i uživaj uz bruskete u okusima paradajza, mocarele i kobasice.
Sastojci:
- 1 baget, prepolovljen i narezan po dužini
- 1 ½ kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 100g mocarele niske vlažnosti, narezane na 8 komada
- 340g ćureće kobasice (ili neke druge)
- 1 ½ šolje sjeckanog crvenog luka
- 3 čena bijelog luka, isjeckana
- 1 limenka paradajza sosa od 900g
- 1 ½ kašičice svježeg origana, plus još za posluživanje
- ¾ kašičice košer soli
- 4 velika jaja
- ¼ kašičice crnog bibera
Priprema:
Zagrij rernu na 200 stepeni. Stavi kriške bageta na lim za pečenje; premaži uljem i stavi na svaki po 2 komada mocarele. Peci dok sir ne postane pjenušav i ne porumeni, oko 12 minuta.
U međuvremenu, zagrij veliku tavu otpornu na prijanjanje na srednje jakoj vatri. Dodaj kobasicu i kuvaj, miješajući i lomeći je drvenom kašikom, dok se skoro ne skuva, 5 minuta. Dodaj luk i bijeli luk i kuvaj, miješajući, dok luk ne postane proziran, oko 3 minuta. Umiješaj paradajz, origano i so. Pusti da provri i kuvaj, povremeno miješajući, dok se malo ne zgusne, oko 3 minuta.
Smanji temperaturu rerne na 190 stepeni.
U sos razbij jaja, ostavljajući razmak između njih. Pospi biberom. Prebaci u rernu i peci dok se bjelanca ne stegnu, a žumanca ostanu još uvijek mekana, 7 do 9 minuta. Pospi origanom. Posluži u činijama sa tostom od mocarele.