Trenutno čitaš
Hrana koju bi trebalo izbjegavati nakon treninga

Hrana koju bi trebalo izbjegavati nakon treninga

Bingo - Vikend akcija
Bingo - Vikend akcija

Primarni razlog zbog kojeg bismo svi trebali trenirati i imati dovoljno fizičke aktivnosti tokom dana, jeste zdravlje. Pored toga, mnogo ljudi trenira da bi izgledali i osjećali se dobro. Postoje i oni koji treniraju, samo kako bi mogli jesti šta hoće i koliko hoće. Ipak, postoji hrana koja se ne preporučuje odmah nakon treninga, koju bi i najveći gurmani morali preskočiti u satima nakon fizičke aktivnosti. 

Začinjena hrana
Unsplash

Začinjena hrana – bilo šta sa čilijem, feferonima ili ljutim sosom – teško se probavlja i najpametnije je kloniti se ovih izbora. Tvoje tijelo je upravo uložilo veliki napor i u stanju je oporavka, nekoliko sati poslije fizičke aktivnosti. Zato su mu potrebne stvari koje se lako probavljaju – malo bjelančevina i malo šećera, a najviše ugljenih hidrata za nadopunjavanje nivoa energije.

Gazirani sokovi
Hrana nakon treninga
Unsplash

Bilo koji gazirani napitak treba izbjegavati nakon treninga. Nakon vježbanja, organizmu je potrebna hidratacija, a gazirani sokovi mu to ne mogu obezbijediti. Od njih se organizam može samo naduti, a ne preporučuju se ni u toku vježbanja.

Teški proteini poput odreska
Hrana nakon treninga
Unsplash

Baš poput začinjene hrane, nutricionisti preporučuju preskakanje svega što je teško probaviti – poput sočnog odreska. Koliko god da je trening bio kvalitetan, težak komad mesa poput odreska, nije uvijek dobra opcija. Ukoliko želiš dobiti na masi, poslije treninga se odluči recimo za tunu i rižu, a ukoliko želiš izgubiti kilograme, proteinski shake je odličan izbor.

Pročitaj

Čokolada
Hrana nakon treninga
Unsplash

Da, teško zvuči činjenica da ni nakon naporne fizičke aktivnosti, čokolada nije prihvatljiva. Barem ne odmah nakon treninga. Ukoliko ti je cilj da smršaš, onda je pokušaj generalno izbaciti iz plana ishrane. Ali kada razmisliš, zar ne bi bilo šteta poništiti napor uložen u trening, zbog obične čokolade i uživanja od nekoliko sekundi? Tokom treninga se metabolizam ubrza – iskoristi to u svoju korist i izaberi super čistu i zdravu ishranu. Ukoliko nikako ne možeš odoliti, odluči se za „zdraviju“ verziju slatkiša.

Fast Food
Hrana nakon treninga
Unsplash

Možda se baš pored teretane ili parka u kojem treniraš nalazi omiljena pekara, zbog koje se svaki put kad vježbaš nalaziš u iskušenju, ali učini sve što možeš da preskočiš ukusni fast food nakon treninga. Iako će ti se možda tražiti nešto slano poslije fizičke aktivnosti, potrudi se da napraviš zdrav izbor. Pizza nakon treninga će u osnovi poništiti sat vremena truda.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum