Trenutno čitaš
Gastro doktori otkrivaju 6 namirnica koje nikada ne jedu

Gastro doktori otkrivaju 6 namirnica koje nikada ne jedu

Indomie
Indomie

Stručnjaci i doktori za gastro probleme, probavu, gasove, nadimanje, rak debelog crijeva i druge probleme s probavom otkrivaju namirnice koje izbjegavaju.

Svi imamo svoje uživanje: velika zdjela čokoladnog sladoleda nakon dugog, stresnog dana. Ona konzerva gaziranog pića sa nekoliko kriški pizze u petak naveče. Burger i pomfrit nas mami u tom novom restoranu o kojem svi pričaju…

pexels

Izreka “sve umjereno” postoji s razlogom. Većina doktora i nutricionista, zna da će se potpuno uskraćivanje hrane koju voliš vratiti nazad poput bumeranga, zbog čega ćeš jesti mnogo više nego što trebaš. Ali postoje određene namirnice, koje gastroenterolozi – doktori specijalizovani za održavanje zdravih crijeva i probavnog trakta – izbjegavaju 99%, a ponekad i 100%.

Nijedna od ovih namirnica neće oduzeti godine života, ako je pojedeš s vremena na vrijeme, ali postoje određene namirnice koje gastro doktori, nikada ili vrlo rijetko jedu.

pexels

Proteinske pločice

Proteinske pločice su zdrave, zar ne? Dok su neki poput onih napravljenih od pravog voća, sjemenki i orašastih plodova bolji od drugih, dr. Harmony Allison, gastroenterolog, kaže da nikada ne jede one visoko prerađene proteinske pločice. Posebno, ekstra obrađene proteinske pločice mogu dovesti do nadimanja i gasova. „Nikad ne jedem proteinske pločice. One su obično visoko obrađene i sadrže puno aditiva koji nisu korisni tijelu. Istu količinu proteina možeš dobiti u šolji mlijeka, porciji putera od kikirikija, orašastih plodova ili sjemenki bundeve”, kaže ona.

pexels

Mesni odrezak – Steak

Izvini ako si veliki ljubitelji crvenog mesa, međutim gastro doktori nisu obožavatelji steak mesnog odreska crvenog mesa. “Izbjegavam crveno meso, posebno mesne odreske i hamburgere,” rekla je dr Reezwana Chowdhury, gastroenterolog. “Crveno meso i prerađeno meso povećavaju rizik od raka debelog crijeva i polipa debelog crijeva. Imaju puno zasićenih masti, ali ako ćeš ih konzumirati, količina koja se konzumira je važna: rizik od raka debelog crijeva je veći kod onih koji konzumiraju više od 100 grama dnevno”, kaže ona.

pexels

Hot dog i ostalo prerađeno meso

Malo je ljudi kojima je lako odbiti par komada mirisne slanine ili hot dog, ali dr. Rabia De Latour, gastroenterolog i docent medicine, izbjegava prerađeno meso poput kobasica, salama, viršli, pašteta. “Crveno i prerađeno meso ima veći rizik od raka debelog crijeva. Podaci pokazuju da konzumacija crvenog i prerađenog mesa četiri ili više puta sedmično povećava za 20% povećan rizik od raka debelog crijeva”, poručuje ona.

pexels

Pržena ili pohovana riba ili piletina u dubokom ulju

Fish fingers ili chicken nuggets su ukusni, ali ne čine nikakvu uslugu zdravlju crijeva. “Studije su pokazale da duboko ulje za prženje može negativno modulirati mikrobiom crijeva, što dovodi do pogoršanja ateroskleroze (nakupljanje masti i drugih tvari na zidovima arterija)”, objasnio je dr. Mahmoud Ghannoum, istraživač mikrobioma. Dugoročno, ovo nakupljanje može dovesti do posljedica poput srčanog i moždanog udara.

Pročitaj
mafini sa zobenim pahuljicama

pexels

Gazirana pića

Ako često konzumiraš gazirana pića ili bilo koje druge vrste šećernog gaziranog napitka, možda je vrijeme da se odrekneš te nezdrave navike. “Iako mogu biti ukusna i primamljiva, ova pića su povezana i s hroničnim stanjima, kao što su dijabetes i srčana oboljenja,” rekao je dr. Simon C. Matthews, gastroenterology. “ Osim toga, često se povezuju s izazivanjem gastrointestinalnih simptoma nadimanja, podrigivanja i refluksa, posebno kada se kombinuju u obliku gaziranog i kofeinskog energetskog napitka”, poručuje on.

pexels

Bijeli hljeb

Prema dr. Shilpi Grover, direktorici onko-gastroenterološkog programa na odjelu za gastroenterologiju u Brigham and Women’s Hospital, rafinisane žitarice nisu dobre za naša crijeva. “Studije koje su procjenjivale obrasce ishrane, jasno su pokazale da je visok unos crvenog i prerađenog mesa i rafinisanih žitarica povezan s povećanim rizikom od upalnih vrećica u probavnom traktu zvanih divertikulitis”, rekla je ona. “Suprotno onome što se ranije mislilo, orašasti plodovi, kukuruz i kokice nisu povezani s povećanjem rizika od razvoja divertikuloze u crijevima”, poručuje ona.

 

Izvor: huffpost.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum