Ova čorba od bijelog graha i slanutka je krepka i zdrava – savršena za ugodno kuhanje tokom radne sedmice. Dvije vrste graha daju vlakna i proteine za ultra zasitan obrok, čak i za najpobožnije ljubitelje mesa.
Takođe, u miksu je niz začina, limun i note ruzmarina. I za kraj, parmezan daje ukusnu dubinu i bogatstvo.
Sastojci:
- 2 konzerve graha, isprati i ocijediti
- 4 šolje povrtnog temeljca
- 2 kašike. ekstradjevičansko maslinovo ulje
- 1 luk sitno nasjeckan
- 2 velike mrkve, sitno isjeckane
- 1 kašičica soli i mljeveni crni biber
- 4 češnja bijelog luka
- 1 konzerva slanutka, isprana i ocijeđena
- 1 kašičica sitno nasjeckanog svježeg ruzmarina
- 1 mala veza kelja ili blitve
- Kkorica i sok od 1 limuna
- 1/3 šolje rendanog parmezana plus još za ukras
Priprema
U blenderu sjedini 1 konzervu graha i 1 šolju temeljca; blendaj dok potpuno ne postane glatko. Ostavi na stranu.
Zagrij ulje u velikoj posudi i dodaj luk i mrkvu; dinstaj dok ne omekša, povremeno miješajući, oko 7 ili 8 minuta. Dodaj bijeli luk; dinstaj još 1 do 2 minute. Dodaj preostalu konzervu graha, slanutka i ruzmarina; promešaj da se sjedini i kuhaj 1 minut.
Umiješaj mješavinu graha i čorbe, preostale 3 šolje temeljca, seckani kelj ili blitvu, so i crni biber. Dovedi smjesu do ključanja; smanjite na laganoj vatri i kuhaj otklopljeno 20 do 25 minuta ili dok se supa malo ne zgusne.
Umiješaj limunovu koricu i sok. Postepeno posipaj parmezan sirom, neprestano miješajući (nemoj dodavati sve odjednom jer se može zgrudati).
Sipaj supu u zdjelice i po želji ukrasi dodatnim parmezanom, mljevenim crnim biberom i sjeckanim ruzmarinom. Posluži sa hrskavim hljebom.
Ne propusti i ostale ultra ukusne recepte.