Za sve ljubitelje tjestenine, pripremili smo ukusno jelo u kojem ćeš definitivno uživati! Ovaj zanimljiv recept, koji je spoj jednostavnosti i bogatstva ukusa će tvojim prijateljima ili porodici donijeti ukus mediterana. Tjestenina u umaku od paradajza i patlidžana je idealna, a priprema se brzo i jednostavno.
Od sastojaka ti je potrebno:
- 1 crveni luk
- 4 češnja bijelog luka
- 250 grama patlidžana
- 1 kašičica soja umaka
- 400 grama paradajza
- 2 kašičice majčine dušice
- 300 grama tjestenine
- svježe mljeveni biber
- 2 kašike maslinovog ulja
Način pripreme:
Pročitaj
- Zagrij ulje u većoj tavi, koja ima malo deblje dno, a zatim dodaj nasjeckani luk i bijeli luk. Prži pet do osam minuta, dok luk ne omekša. Zatim, dodaj patlidžan narezan na velike kocke i prži 5 minuta ili dok blago ne omekša. Postane li smjesa suva, dodaj jednu do dvije kašike vode.
- Zatim, dodaj sojin umak i miješaj jednu do dvije minute. U tavu dodaj i paradajz iz limenke, a veće komade obavezno kašikom usitni. Poklopi i kuhaj oko dvadesetak minuta ili dok patlidžan ne omekša. Dodaj svježi paradajz i nasjeckanu majčinu dušicu, a zatim ostavi da se kuha još dvije do tri minute.
- Kada je umak pri kraju, pripremi tjesteninu prema uputstvu proizvođača. Začini umak i posluži sa toplom tjesteninom. Nakon što pripremljenu pripremljenu pastu serviraš u tanjir, dodaj malo parmezana i ukrasi listićima svježe nane ili bosiljka!
Prijatno!
Ključne riječi