Trenutno čitaš
Ovo moraš probati: Recept za bijeli umak za pizzu

Ovo moraš probati: Recept za bijeli umak za pizzu

bijeli umak za pizzu
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Glavni sastojak ove pizze je bijeli umak koji se koristi kao osnova. Ideja je kreirati sos inspirisan bešamelom, a zatim dodati arome radi obogaćivanja ukusa. Ovaj recept je predviđen za jednu šolju bijelog umaka, što je dovoljno za jednu veliku pizzu. 

Ko kaže da pizza uvijek mora biti predvidljiva? Unesi dašak kreativnosti tako što ćeš isprobati nešto ukusno i drugačije.

bijeli umak
vindulge.com

Sastojci za bijeli umak:

  • 1 kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 3 čena bijelog luka, sitno sjeckana
  • 1 kašika neslanog putera
  • 1 kašika brašna (može se koristiti i bezglutensko brašno)
  • 1 šolja punomasnog mlijeka
  • 1 kašičica svježeg timijana, grubo sjeckanog
  • 1 kašičica svježeg ruzmarina, grubo sjeckanog
  • ½ kašičice košer soli
pizza
vindulge.com

U manjoj šerpi na srednje jakoj vatri, zagrij maslinovo ulje i dodaj bijeli luk. Miješaj i ostavi da bijeli luk omekša, oko četiri minute. Pazi da bijeli luk ne porumeni – ako počne dobivati boju, smanji vatru. Cilj je samo omekšati bijeli luk.

Nakon što bijeli luk omekša, dodaj puter i ostavi da se potpuno rastopi. Zatim umiješaj brašno i ostavi da se sjedini s bijelim lukom, neprekidno miješajući oko 2 minute. Ovo će biti sredstvo za zgušnjavanje umaka.

Dodaj punomasno mlijeko, svježi timijan, svježi ruzmarin i so. Miješaj dok umak počne ključati, ali pazi da ne proključa. Neprekidno miješaj oko četiri minute, a zatim ukloni s vatre. Nastavi miješati umak dok se ne zgusne, nakon čega će biti spreman za upotrebu na pizzi.

Pročitaj
jagoda

Razvucite tijesto za pizzu, premažite slojem bijelog umaka, a zatim dodaj preostale sastojke prema želji.

Ne propusti i ostale ultra ukusne recepte.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum