Trenutno čitaš
Začinski kolačići za toplu prazničnu atmosferu

Začinski kolačići za toplu prazničnu atmosferu

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Začinskim kolačićima, neodoljivim po mirisu i ukusu, stvorićeš prazničnu atmosferu u svom domu i probuditi sva čula. Kada su hladne večeri u pitanju, nema ništa bolje od tople i ušuškane atmosfere koju ćeš upotpuniti upravo mirisnim kolačićima.

U potrazi za jednostavnim, ali prefinjenim receptom našu pažnju je ukrao ovaj.

Pinterest

 

Sastojci:

  • 1½ šolje višenamjenskog brašna
  • ½ šolje bademovog brašna
  • ¼ kašičice sode bikarbone
  • 1 štapić plus 2 kašike neslanog putera
  • ½ šolje šećera
  • ¼ šolje svijetlo smeđeg šećera
  • 1 kašika cimeta
  • ¼ kašičice muškatnog oraščića
  • ¼ kašičice mljevenih karanfilića
  • ¼ kašičice bijelog bibera
  • ¼ kašičice đumbira
  • ¼ kašičice kardamoma
  • 1 kašičica soli
  • 1 veće jaje, sobne temperature

Priprema:

Zagrijati rernu na 150°C. Prepeći bademovo brašno raširivši ga na pleh i peći dok ne porumeni, oko 15 minuta. U manju šerpu staviti puter i rastopiti ga na laganoj vatri.

U posudi srednje veličine umutiti brašno, bademovo brašno, sodu bikarbonu, sve začine i so. Ostaviti sa strane. Mikserom pomiješati puter, šećer, smeđi šećeri jaje i miksati dok se dobro ne sjedini.

Pročitaj
ovsena kaša

Dodati suve sastojke odjednom i lagano miksati. Tijesto prebaciti u plastičnu foliju i okrenuti nekoliko puta, dobro umotati i staviti u frižider najmanje 20 minuta.

Razvući tijesto na oko 1 cm i obilno posuti brašnom prije upotrebe omiljenih kalupa. Vaditi tijesto iz kalupa i redati u pleh.

Peći 20-25 minuta ili dok ivice ne počnu da rumene. Ne sputavaj svoju kreativnost prilikom ukrašavanja.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum