Trenutno čitaš
Zimski užitak s mandarinama: Recept za savršenu Pavlovu tortu

Zimski užitak s mandarinama: Recept za savršenu Pavlovu tortu

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Jedna od najpoznatijih hrskavih poslastica, ujedno je i najpoznatija torta s beze korama. Za ovu tortu se veže ime ruske balerine Ane Pavlove u čiju čast je kreiran ovaj recept. Nježna, poetična i čarobna baš poput baletnog umijeća opis je ove torte.

Na Instagramu smo pronašli i odličan recept s mandarinama, koji je idealan za pripremu tokom zimskih dana.

Sastojci za kore:

  • 380 g bijelog šećera
  • 80 ml vode
  • 6 bjelanjaka
  • 2 kašike gustina
  • 1,5 čajna kašičica sirćeta
  • prstohvat soli

Sastojci za kremu:

  • 250 g šećera
  • 125 ml svježe iscijeđenog soka mandarine
  • 100 g maslaca
  • 2 velika jaja
  • 2 žumanjka
  • 2 čajne kašičice gustina
  • 1 kašičica limunova soka

Sastojci za dekoraciju:

  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 5-7 mandarina
  • šećer u prahu

Priprema: 

Pročitaj

Napraviti kremu od mandarina miješajući šećer i gustin u luncu. Dodati dva jaja i dva dodatna žumanjka i sve zajedno dobro miješati. Umiješati sok od mandarina i limunov sok. Staviti smjesu na šporet i lagano je zagrijati. Dodati maslac narezan na kockice i miješati sve zajedno desetak minuta dok se krema ne zgusne. Kada bude gotova, kremu prekriti plastičnom folijom i hladiti minimalno dva-tri sata.

Zagrijte rernu na 150 Celzijevih stepeni. Papirom za pečenje obložiti unutrašnjost kalupa za torte, promjera oko 20 centimetara i stavite sa strane. Bjelanjke umutititi u čvrst snijeg s malo brašna uz pomoć miksera. Postepeno dodati vodu i sirće. Dodati i gustin u smjesu. Dobijenu smjesu prebaciti i razmazati u kalupu.

Tortu peći u prethodno zagrijanoj rerni 35 minuta. Nakon isteka tog vremena smanjiti temperaturu na 130 Celzijevih stepeni i peći još 50 minuta. Ispečenu Pavlovu ostavite u rerni – bez otvaranja vrata – još 90 minuta nakon što ste isključiš rernu da bi se kora osušila i ohladila do kraja.

Pečenu Pavlovu staviti na tanjur za posluživanje. Vrhnje umutiti u šlag i premazati preko pečene kore. Preko šlaga dodati kremu od mandarina. Oguljene mandarine položiti na vrh Pavlove i sve zajedno posuti šećerom u prahu.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum