Trenutno čitaš
5 ideja za uređenje malog stana

5 ideja za uređenje malog stana

Bez obzira na to koliko je mali tvoj stambeni prostor, on i dalje može biti oličenje stila i elegancije. Samo zato što nemaš veliki stan ili kuću ne znači, da ne možeš imati svoje srećno mjesto koje će mamiti uzdahe i oduševljenja. Donosimo 5 ideja i savjeta za uređenje malog prostora, koje će postati tvoje ušuškano utočište.

Foto: pixabay

Koristi sklopive komade namještaja

Zbog ograničene dostupnosti prostora, možeš se odlučiti za sklopivi namještaj jer će zauzeti manje prostora i može se pametno koristiti, omogućavajući da kuća izgleda prostranije i pristojnije. Postoje u raznim dizajnima i stilovima, koji se mogu uklopiti u vaš dom. Takav tip namještaja je lakši i lakše se prenosi s jednog mjesta na drugo.

Fokusiraj se na osvjetljenje

U malim prostorima, višestruki izvori svjetlosti su poželjniji od jednog centralnog izvora. Više izvora se može rasporediti na način da cijeli prostor bude osvjetljen, ne ostavljajući tamne uglove. Shodno tome, najbolje je ne ometati put prirodnoj svjetlosti. Poželjno je ukloniti nepotrebne čvrste površine, poput pregradnih zidova ili paravana.

Koristi ogledala za iluziju

Foto: pexels

Ogledala mogu pomoći da soba izgleda veća i otvorenija. Da stvoriš iluziju dubine, instaliraj visoko ogledalo, a to će privući će pogled prema gore, čineći prostoriju prostranijom. Posebno je efikasno postavljanje ogledala blizu prozora, kako bi se reflektovao vanjski svijet.

Odaberi veliki tepih

Jedan veliki tepih umjesto nekoliko malih čini prostoriju većom. Ako je tekstura na tepihu vizuelno privlačna, može postati neodoljiva u malom prostoru. Tepisi svjetlih boja čine da soba izgleda veća i prostranija. Za početak, razmisli o blijedim pastelnim bojama, neutralnim bojama prirodnog izgleda i prljavo bijeloj boji.

Pročitaj

Kreativno biraj sjedišta

Mala dnevna soba može otežati zabavu, posebno ako se ne može smjestiti veliki kauč. Umjesto toga, razmisli o podnim sjedalima, koja se lako mogu skloniti kada se ne koriste i pružaju dodatna mjesta za goste kada dođu. Niže sjedište ili sjedeća garnitura takođe stvaraju vizualni efekat viših stropova.

Uz ove ideje za preuređenje, uređenje malog stana definitivno može postati lakše, zabavnije i svrsishodnije.

Izvor: pinkvilla.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum