Trenutno čitaš
Stvori savršen kutak za uživanje u dobroj knjizi

Stvori savršen kutak za uživanje u dobroj knjizi

Gala Home
Gala Home

Bilo da želiš da transformišeš nišu ispod stepenica ili jednostavno dodaš fotelju u kutak, imamo mnogo neobičnih ideja koje će te navesti na razmišljanje, bez obzira na oblik ili veličinu tvoje kuće. Zaviri u ove inspirativne prostore za potrebe kreiranje vlastitog skrovišta koje je savršeno za uživanje i opuštanje uz knjigu.

Sredi kutak sa pogledom
Foto: future PLC/Joanna Henderson

Postavi odabranu stolicu pored prozora sa pogledom da oživiš sva čula – i za trenutke kada se odmaraš od pročitanih stranica. Čitaj uz muziku za kompletan ugođaj. Umirujuća zvučna podloga može pružiti savršenu pozadinsku buku koja će te staviti u određeno raspoloženje. Sredi kutak tako što ćeš postaviti radio na bočni sto i postaviti slojeve tkanina na fotelju za dodatnu udobnost dok sjediš.

Pozicioniraj lampe
kutak za čitanje
Foto: future PLC/Joanna Henderson

Kreiranje namjenskog prostora za čitanje moguće je bez obzira na veličinu doma, čak i u malim životnim prostorima. Označi kutak za čitanje u dnevnoj sobi tako što ćeš postaviti podnu lampu u zonu odabranog prostora.

Postavljanje lampe iznad udobne fotelje pokazaće gdje je najbolje da se sklupčaš uz dobru knjigu. Jednom kada dnevno svjetlo izblijedi, snop svjetlosti savršeno će osvijetliti samostalni prostor od ostatka dnevne sobe.

Prigrli moć biljaka
Foto: future PLC/Tim Young

Kada odabereš prostor u kojem ćeš stvoriti kutak za čitanje, dodaj dašak prirode. Ukrašavanje prostora biljkama nije dobro samo za izgled, već može pomoći i da se poboljša okruženje za čitanje. Još bolje ako možeš koristiti kutak blizu prozora, kako bi zagrlio/la i prirodu izvana.

Sobne biljke su omiljene zbog svoje moći da u zatvorenom prostoru daju osjećaj mira i dobrog zdravlja.

Okruži se udobnošću
kutak za čitanje
Foto: future PLC/Dan Duchars

Ako nemaš prostora ili budžeta da napraviš kutak, postavi udobnu stolicu u bilo koji ugao, pokrij je najmekšom dekom koju možeš pronaći i složi hrpu svojih omiljenih knjiga na dohvat ruke, napravi sebi šoljicu toplog napitka i nećeš htjeti ustati odatle.

Stvori vrhunski udoban kutak
kutak za čitanje
Foto: future PLC/Polly Eltes

Ništa nije ugodnije, više opuštajuće i toplije od otvorenog kamina, tepiha od umjetnog krzna i mnoštva navlaka. Ovaj kutak za čitanje je savršeno mjesto za ušuškavanje nakon dugog dana.

Pročitaj

Zoniraj svoj kutak
kutak za čitanje
Foto: future PLC/Polly Eltes

Odvoji svoj kutak za čitanje od ostatka sobe tako što ćeš ga obojiti u drugu shemu boja. Prostori otvorenog plana često imaju niz aktivnosti koje se odvijaju unutar njih, pa je važno identifikovati područje za svaku od njih kako bi se izbjeglo da prostor izgleda zbunjujuće i pretrpano.

Ne zanemaruj spavaću sobu
kutak za čitanje
Foto: future PLC/James Merrell

Spavaća soba je savršeno mjesto za stvaranje ugodnog kutka koji je samo korak udaljen od kreveta, ako poželiš da prilegneš nakon vruće šoljice kakaa. Ispuni svoj kutak svim stvarima koje voliš. Preporučujemo puno jastuka za dodatnu udobnost, te obilje zelenila i prirodnih biljaka za podsticanje protoka kiseonika.

Izvor: idealhome.co.uk

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum