Trenutno čitaš
3 koraka za smanjivanje nervoze prije prezentacije

3 koraka za smanjivanje nervoze prije prezentacije

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

U trenucima prije bitne prezentacije, normalno je osjećati anksioznost i napetost zbog njenog izvođenja. Ono što želimo da izbjegnemo je, naravno, ekstremni stres koji obuzima tijelo i um: znojni dlanovi, suha usta, ubrzan rad srca. Teško je povjerovati, ali javni govor može biti zabavan, kada se riješimo nervoze.

Foto: pexels

Evo tri naučno dokazana koraka, koji će te ti pomoći da uživaš u svom javnom govoru.

Ućutkaj svog unutrašnjeg kritičara

Mi smo naši najgori kritičari. Negativno brbljanje koje ispunjava naše umove je iscrpljujuće i destruktivno. Nekoliko minuta prije prezentacije je kritično – potrebno je potpuno ušutkati svog unutrašnjeg kritičara za to vrijeme.

Protjeraj svog unutrašnjeg kritičara. Uvijek ga možeš pozvati kasnije ako moraš, ali ni pod kojim uslovima ne smiješ dozvoliti unutrašnjem kritičaru da preuzme tvoje dragocjene misli kada je vrijeme da zablistaš u svom prezentovanju.

Izbjegavaj raspravu u glavi o tome, kolika će biti efikasnost ili kako će slušaoci reagovati na tvoje prezentovanje. To samo može odvesti tvoj um na mjesta koja treba izbjegavati.

Foto: unsplash

Diši duboko

Moćna, jednostavna i relaksirajuća tehnika poznata pod nazivom “Box Breathing”, veoma je korisna za umanjivanje stresa i napetosti. Jednostavna je za primjeniti, a njeni rezultati su odlični za umirivanje i opustanje.

Primjenjivanje ove tehnike podrazumijeva sljedeće: prvo polako udahni kroz nos, zatim zadrži dah četiri sekunde i izdahni na usta. Ako proces ponoviš tri ili četiri puta, otkucaji srca usporavaju i cijelo tijelo počinje da se opušta.

Foto: pixabay

Osmijeh na lice i pokušaj se zabaviti

Pročitaj
kristali

Kognitivni psiholozi, smatraju da je osmjeh univerzalna reakcija na radost – i da je zarazna. Volimo biti u blizini ljudi koji se zabavljaju i uživaju u svom zadatku. Dakle, osmijeh.

Kada su nam umovi zaokupljeni detaljima prezentacije, osmijeh silazi s lica i počinjemo da se mrštimo. Naša tijela postaju napeta, a sa napetošću dolazi i anksioznost. Ubrzo se naš broj otkucaja srca povećava i negativna petlja počinje iznova.

Široki osmijeh na licu govori našem umu da ono što će se sljedeće dogoditi nije prijetnja – to je nešto čemu se možemo radovati.

Ako svoju karijeru shvatiš ozbiljno, vjerovatno ćeš uložiti mnogo vremena i razmišljanja u kreiranje svoje poruke i dizajniranje sjajne prezentacije. Nemoj potkopavati sav taj sjajan rad. Praktikuj ova tri koraka, koja će ti pomoći da izgradiš i unaprijediš svoje samopouzdanje i svoju prezentaciju izneseš u punom sjaju, briljirajući.

Izvor: inc.com/carmine-gallo

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum