Trenutno čitaš
Kampanja „Opasne, štetne i nimalo kul“ utabala put ka praznicima bez petardi

Kampanja „Opasne, štetne i nimalo kul“ utabala put ka praznicima bez petardi

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Tokom dva mjeseca intenzivne kampanje protiv upotrebe petardi „Opasne, štetne i nimalo kul“ javnost se probudila i napravljeni su prvi koraci ka ostvarenju cilja – praznici bez petardi!

Online peticiju potpisivali su građani iz cijelog regiona, a gotovo 2000 potpisa pokazuje da je riječ o problemu koji se tiče svih nas. To potvrđuju i podaci iz Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske, koji pokazuju da je dan nakon Nove godine primljen pacijent starosti 30 godina sa povredom ruke, koja je hirurški zbrinuta.

Još alarmantniji podatak je da je nekoliko dana kasnije, 13-godišnji pacijent primljen u Kliniku za dječiju hirurgiju sa povredama šake i desnog oka. Zbog nesreće usljed upotrebe pirotehničkih sredstava, u bolnici je proveo 12 dana, kada je stabilnog zdravstvenog stanja otpušten na kućno liječenje.

petarde nisu kul

Kampanju „Opasne, štetne i nimalo kul“ podržale su mnoge javne ličnosti, institicije i udruženja, vlasnici kućnih ljubimaca, roditelji djece sa autizmom, ali i svi ostali građani koji tokom praznika ne žele slušati uznemirujuće i bučne zvukove.

Iz udruženja građana „Kerber“ su poručili da su dobili desetine prijava, da su psi u stanju šoka pobjegli od vlasnika, kao i da je nađen veliki broj pasa izbezumljenih od straha.

„Ovo se ponavlja iz godine u godinu. Moraćemo okupiti sva udruženja za zaštitu životinja iz Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, kako bismo poslali apelaciju nadležnima i Ustavnom sudu, da se ova agonija riješi za sva vremena“, poručio je Goran Milojević, predsjednik UG „Kerber“.

Pročitaj
dnevni unos proteina

petarde nisu kul

Kampanju “Opasne, štetne i nimalo kul” su pokrenuli i realizovali Play Team – kreativna agencija i Animatica Studio, želeći dati svoj kreativni doprinos ovoj veoma važnoj društveno – odgovornoj temi u želji da se praznici, proslavljaju u miru i veselju bez upotrebe petardi i pirotehničkih sredstava, koje su veoma opasne i štetne po mentalno i fizičko zdravlje ljudi i životinja.

Ukoliko još niste, peticiju možete potpisati na onlinepeticija.com, a na web stranici Petarde nisu kul, kao i društvenim mrežama Instragram i Facebook možete pročitati više informacija o cijeloj kampanji.

Potpisivanjem peticije i podrškom na društvenim mrežama, pomoći ćete nam u namjeri da svi zajedno utičemo na nadležne organe i da tokom zimskih praznika i slavlja uživamo bez upotrebe petardi i pirotehničkih sredstava.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum