Trenutno čitaš
Zvjezdice od lisnatog tijesta sa fetom i špinatom

Zvjezdice od lisnatog tijesta sa fetom i špinatom

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Zvjezdice od lisnatog tijesta sa fetom i špinatom su ukusno i dekorativno jelo koje se može poslužiti kao predjelo, užina ili čak kao prilog na proslavama i posebnim prilikama. Ovaj recept će ti omogućiti da napraviš 6 malih zvjezdica, ali ako koristiš veće kalupe za kolače, preporučuje se dupla porcija.

Evo detaljnijeg vodiča korak po korak.

Sastojci:

  • 1 lisnato tijesto
  • 100 g smrznutog špinata
  • 30 g fete, izmrvljene
  • 1 kašika čedar sira, rendanog
  • 1 jaje (za premazivanje)
  • susam za posipanje
  • začini: muškatni oraščić, biber

Priprema: 

Ako koristiš smrznuti špinat, ostavi ga da se odmrzne i ocijedite višak tečnosti. Ako koristiš lisnato tijesto koje se prodaje u pakovanjima, slijedi uputstva na pakovanju za odmrzavanje ili razvijanje.

U posudi pomiješaj odmrznuti špinat i izmrvljenu fetu. Dodaj čedar sir i začine po ukusu, poput muškatnog oraščića i bibera. Dobro promiješaj.

Razvaljaj lisnato tijesto na radnoj površini. Koristi kalup za kolače u obliku zvijezde da izrezuješ oblike tijesta. Na svaku zvijezdu stavi malu količinu pripremljenog nadjeva. Preklopite svaku zvijezdu sa drugom zvijezdom od tijesta i viljuškom pritisni ivice.

Umuti jaje i premaži svaku zvijezdu za sjajnu i zlatnu boju tokom pečenja. Pospite svaku zvijezdu susamom za dodatnu hrskavost i ukus.

Stavi formirane zvjezdice na pleh obložen papirom za pečenje. Peci u prethodno zagrijanoj rerni prema uputama na pakovanju lisnatog tijesta, obično na 180-200°C, dok ne postanu zlatno smeđe boje.

Mogu se poslužiti tople ili hladne, uz dodatak umaka po želji. Uživaj u jednostavnom, ali ukusnom jelu koje će oduševiti tvoje goste.

Pročitaj

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum