Trenutno čitaš
Znaš li koje sve prednosti plivanje donosi tvom tijelu?

Znaš li koje sve prednosti plivanje donosi tvom tijelu?

benefiti plivanja
Znaš li da plivanjem trošiš između 200 i 800 kalorija po satu? Odlična je priprema za bavljenje svim drugim sportovima, za tvoje organe, mišiće i mentalno zdravlje. Nema starosnu granicu, a preporučuje se svima bez obzira na njihovo trenutno zdravstveno stanje. Vraća godine unazad. Mi ti predlažemo da kreneš na bazen bar jednom sedmično!

Još te nismo uvjerili da već ove sedmice odeš na bazen? Onda pročitaj tekst do kraja i sigurni smo da ćeš se predomisliti.

benefiti plivanja
Foto: Unsplash
Dva u jedan – kardio i trening snage

Jedna od najvećih prednosti plivanja je što ne moraš odlučivati, hoćeš li danas odraditi kardio ili trening snage. Ova fizička aktivnost uključuje obe vrste treninga – istovremeno skidaš višak, a gradiš mišićnu masu. Kada plivaš, ako se ne krećeš konstantno tijelo tone, što te tjera da se bez prestanka pomijeraš i bez puno napora odrađuješ kardio vježbu. A budući da je voda 800 puta gušća od vazduha, i tvoji mišići će se morati dodatno potruditi da ostanu na površini vode, odnosno i oni će vježbati bez prestanka, a da toga ljudi često nisu ni svjesni. Dok radiš pokrete ili vježbe u vodi, nećeš osjećati napor i bol, kao kada radiš na suhom.

Plivanje je odlično za tvoja pluća

Plivanjem organizam uči da koristi kiseonik efikasnije. Uz to, nauči da uzimaš više svježeg vazduha sa svakim uzdahom i izbacuješ više ugljen-dioksida sa svakim izdahom. Brojna istraživanja su utvrdila, da plivači imaju bolji kapacitet pluća u odnosu na ljude koji trče, što je velika prednost ove sportske aktivnosti. Bolji kapacitet pluća rezultuje nižim otkucajima srca u mirovanju, nižim krvnim pritiskom, ali i boljim performansama u trčanju.

Postaješ bolji trkač

Usavršavanjem sposobnosti da efikasno uneseš i koristiš kiseonik, plivanje značajno povećava tvoju izdržljivost i u drugim fizičkim aktivnostima. Ovo mnogo znači i kod trčanja, pa tako plivači sebi olakšavaju jednu od najnapornijih sportskih disciplina – (polu) maraton. Sa manje napora i umora, redovni plivači prelaze svaki novi kilometar kada trče. Jedno istraživanje skandinavskog časopisa za medicinu i nauku u sportu iz 2013. godine, pokazalo je da su plivači koji su upražnjavali tehniku kontrolisanog disanja (uzimanje dva daha na dužinu bazena) poboljšali ekonomiju trčanja za 6%, nakon samo 12 sati plivanja. Pored toga, plivanje pozitivno utiče i na potkoljenice, cijeli trup i ramena, koji su veoma bitni i kod trčanja.

benefiti plivanja
Foto: Unsplash
Plivanje je za svakoga

Najveća prednost plivanja nad ostalim sportovima je njegova inkluzivnost. Bez obzira oporavljaš li se od povrede, da li si trudna, majka, starija osoba ili jednostavno nisi sportski tip – kod plivanja to nije bitno. Ti kontrilišeš tempo, intenzitet i prilagođavaš sebi i svojim mogućnostima.

Značajno smanjuje stres

Dok će endorfini izazvani vježbanjem, činiti čuda za nivo tvog stresa, ulazak u vodu će najviše od bilo koje druge aktivnosti uticati na tvoje raspoloženje, pokazala su istraživanja. I bez naučnog dokaza, ovo je lako zaključiti, potrebno je samo prisjetiti se osjećaja kada tek zakoračiš u vodu i olakšanja, koje tada osjetiš. Tijelo pod vodom dobija manju količinu senzornih informacija, koje ga inače bombarduju, stvarajući osjećaj smirenosti. Dakle, plivanje je dobro i za mentalno zdravlje.

benefiti plivanja
Foto: Unsplash
Plivanje vraća biološki sat

Redovni plivači biološki su 20 godina mlađi, nego što im kažu lične karte, pokazalo je istraživanje sa univerziteta Indiana. Naučnici kažu da plivanje utiče na krvni pritisak, nivo holesterola, kardiovaskularne performanse, zdravlje centralnog nervnog sistema, kognitivno funkcionisanje, mišićnu masu i strukturu krvi, zbog čega tijelo vraća čak dvije decenije unazad, kada je riječ o njegovom funkcionisanju.

Razvija sve grupe mišića i budi one uspavane mišiće

Kada sjediš, hodaš, trčiš, prirodno ruke ne držiš iznad glave. Ali, kada si u bazenu, ruke pomijeraš na sve strane, što znači da pokrećeš mišiće, koji su većinu dana uspavani. Budući da je suština plivanja ostvariti ravnotežu i balans u vodi, plivanje pomaže da razviješ mišiće u donjem dijelu leđa, što je inače veliki problem kod oba pola.

Pročitaj
Airbnb smještaj

Nadamo se da smo te uvjerili, da bar jednom sedmično ideš na plivanje!

 

Izvor: shape.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum