Trenutno čitaš
Želiš da povećaš svoj libido? Seksolozi nude super savjete

Želiš da povećaš svoj libido? Seksolozi nude super savjete

Najmanje 7 od 10 osoba širom svijeta, kaže da imaju nizak libido. To je velika većina nas koji u nekom trenutku ima slab seksualni nagon, ali okruženje u kojem živimo ovu činjenicu to oslikava tabuom. Ne brini s tobom je sve u redu i prestani da guglaš informacije i da misliš da s tobom nešto nije u redu.

Pexels

Rezultati pretrage na google-u obično se fiksiraju na simptome, uzroke i brze lijekove. Ali bez obzira da li je tvoj seksualni nagon visok ili nizak, ne postoji “ispravna” dijagnoza, čak i ako se zbog društvenih očekivanja i neusklađenog libida, čini kao da postoji. Dakle, treba li se prilagoditi svom prirodnom libidu ili pokušati da ga promijeniš?

“Osim ako niste zadovoljni svojim libidom, mislim da je definitivno zdravo željeti ga promijeniti. Želju da povećate (ili smanjite) svoj libido ne treba gledati kao negativnu stvar, jer to pokazuje da ste u kontaktu sa svojom seksualnošću i svijesti o vašim okolnostima u bilo kojem trenutku”, kaže psiho-seksologinja Chantelle Otten.

Pexels

Seksualna terapeutkinja Aleks Trkulja, takođe nas podsjeća da na libido utiču brojni faktori: „Emocionalno, mentalno i fizičko zdravlje, dobrobit u odnosima, kao i socio-kulturni uticaji“. Ne možete to svjesno ‘promijeniti’, ali možete pregledati uticaje koji to pomažu ili ometaju,” kaže ona, ukazujući na antidepresive, hronične bolesti, stres u vezi i beskorisna stara uvjerenja o seksu i seksualnosti.

“Nije iznenađenje da je stres glavni factor, koji utiče na libido. Kada si samo u svojoj glavi, može biti teško fokusirati se na zadovoljstvo “tamo dole”. Najbolja stvar koju možeš učiniti za svoj libido je da upravljaš svojim stresom. Pozabavi se vanjskim stresorima (posao, odnosi, djeca) i unutrašnjim stresorima (samokritičnost, zabrinutost za sliku tijela, razmišljanje, loše samopozdanje) kako bi poboljšao/poboljšala svoj libido. Ti stresori inače djeluju kao barijere”, kaže Trkulja.

To je naravno, lakše reći nego uraditi. Može biti teško isključiti stresore ili unutrašnju buku, koja može preovladati u spavaćoj sobi. To nije nešto s čime su mnogi od nas opremljeni da se nose sami, pa nam traženje podrške za mentalno zdravlje u obliku psihologa i seksualnih terapeuta, može pomoći da obradimo sve brige i probleme i stres, te da prođemo kroz ove prepreke.

Pexels

Za one koji žele opipljive savjete o tome kako povećati svoj seksualni nagon, psiho-seksologinja Chantelle Otten predlaže da se prilagode onome što ih seksulano uzbuđuje, a šta ih odbija. „To može biti bilo šta – položaji u seksu, humor, razgovor, atmosfera, određeni mirisi ili čak temperature sobe”, kaže ona.

„Komunikacija je ključna u seksu – razgovor o seksu, iako je često nespretan i sramežljiv, to je imperativ za razumijevanje međusobnih uzbuđenja”, kaže ona. Tokom dana, ona preporučuje da svjesno razmišljate o svojim uzbuđenjima. “Ovo pomaže da se polako izgradi uzbuđenje, tako da kada dođe vrijeme za seks, vi ste već uključeni!”.

Kada je u pitanju solo seks ili samozadovoljavanje, tvoj libido je jedini koji je bitan. Ne postoji ništa što je prenisko ili previsoko, kada ti postavljaš ton i tempo. Međutim, u vezi se balansiraju dva jedinstvena libida. Strpljenje, poštovanje i ljubaznost su ono što seksualna terapeutkinja Aleks Trkulja, ističe kao važno u vezi koja se kreće plimama i osekama seksa. “Neusklađeni libido dvije osobe su nevjerovatno česti u vezama, tako da malo strpljenja i milosti oko činjenice da naša seksualna funkcija varira tokom života, može pomoći da se smanji pritisak, očekivanja i krize. Prestanite upoređivati ​​svoj seksualni život s drugima i umjesto toga se fokusirajte na intimnost i povezanost”, kaže ona.

Pročitaj

Pexels

Seksulani terapeuti su uvjereni da je njegovanje intimnosti na druge načine osim seksa, beskrajno korisno za vezu svakog para. „Postavljanje fokusa na intimnost i bliskost u širem smislu, može pomoći da se redefiniše, kako seks izgleda u vašoj vezi. Ponekad, angažovanje u trenucima intimnosti kao što je masaža stopala, maženje, grljenje, ljubljenje, ugađanje voljenoj osobi ili ohrabrenje komlimentima, može dugoročno povećati libido”, tvrdi psiho-seksologinja Chantelle Otten.

Seks i veza trebaju biti ugodni i zabavni, a ne izvor srama, tabua, neugodnosti. Kada prihvatimo činjenicu da je naš libido, nešto što će se nastaviti mijenjati zajedno s nama tokom naših života, možemo početi tretirati to sa strpljenjem i saosjećanjem koje zaslužuje.

 

Izvor: refinery29.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum