Trenutno čitaš
Zdravstvene prednosti plivanja u moru su zapanjujuće za tijelo, um i dušu

Zdravstvene prednosti plivanja u moru su zapanjujuće za tijelo, um i dušu

prednosti plivanja u moru
NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Prednosti plivanja u moru ne mogu se osporiti: zvuk talasa, svježi morski vazduh i ponizan prizor beskrajnog plavog horizonta. Međutim, koristi plivanja u moru protežu se izvan samo uživanja u prirodnom spektaklu.

Stručnjaci su istražili zašto je ova aktivnost u slanoj vodi tako dobra za nas i otkrili da bi redovno uranjanje moglo značajno promijeniti naš životni stil u smislu cjelokupnog zdravlja.

More je oduvijek bilo povezano s iscjeliteljskim svojstvima slane vode. Viktorijanski doktori su preporučivali pacijentima kupanje u moru, dok su stari Grci koristili mineralno bogatu vodu za liječenje različitih bolesti.

Pexels/ Erica Zhao

Prednosti plivanja u hladnoj vodi, bilo da je to u jezeru, bazenu ili moru, uključuju poboljšan san i raspoloženje. Istraživanje u saradnji s University College London tvrdi da čak može ublažiti simptome poput depresije i anksioznosti.

Evo nekoliko ključnih prednosti plivanja u moru za zdravlje:

1. Morski vazduh poboljšava raspoloženje

Morski vazduh obiluje negativnim ionima, što povećava razinu hormona sreće, serotonina. Zvuk i pogled na more, takođe doprinose podizanju raspoloženja i opuštanju, podstičući parasimpatički nervni sistem.

2. Pogled na more poboljšava fokus

Istraživanja su pokazala da pogled na prirodu, poput talasa, povećava fokus i jasnoću, što rezultira sretnijim i zdravijim radnim okruženjem.

3. Povećani magnezij poboljšava san

Plivanje u moru povećava unos magnezija, što može poboljšati kvalitetu i trajanje sna.

Pinterest

4. Plivanje u moru poboljšava imunološki sistem

Kupanje u moru povećava prirodnu razinu bijelih krvnih stanica, što jača imunološki sistem i pomaže u borbi protiv virusa i bakterija.

5. Slana voda umanjuje simptome alergija

Plivanje u moru može smanjiti simptome peludne groznice i drugih alergija, zahvaljujući fiziološkom efektu slane vode na sinuse.

Pročitaj
Angelina Mango

6. Slana voda je dobra za kožu

Morska voda bogata je mineralima poput magnezija, cinka i kalija, koji imaju protuupalno djelovanje i pomažu u zaštiti kože, te ublažavaju stanja poput psorijaze i ekcema.

7. Primorski način života podstiče aktivniji životni stil

Život uz more podstiče redovnu fizičku aktivnost, što pozitivno utiče na fizičko i mentalno zdravlje.

 

Naslovna fotografija: Pexels/Katii Bishop

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum