Dobro poznata situacija, čekaš u redu na kasi u supermarketu, ugledaš čokoladice koje te zovu i uzimaš jednu u zadnji čas. Plaćaš i još ne stižeš do izlaza, otvaraš čokoladicu i uživaš. Naravno, sve što je lijepo kratko traje, pa te veoma brzo preplavljuje osjećaj krivice, jer unosiš veću količinu šećera dovoljnu za cijelu sedmicu. Kako bi i dalje mogla da uživaš u čokoladici, ali bez osjećaja krivice, Ultra ti donosi recept za ultra zdrav i ukusan Snickers!
Sastojci
Karamel od datula:
- 175 g datula (preliti vrelom vodom i ostaviti 15 minuta da odstoje)
- 3 kašike kikiriki putera
- 1 kašika maca praha
- prstohvat soli
- 1-2 kašike vode (po potrebi)
Osnova
- 75 g ovsenog brašna
- 40 g karamela od datula
Ostali sastojci
- 2 štangle crne čokolade
- 40 g slanog prženog kikirikija
Priprema
Izvaditi datule iz vode i ocijediti. Staviti u blender zajedno sa kikiriki puterom, maca prahom i soli. Miksati dok ne postane glatko. Ako je potrebno, dodati 1-2 kašike vode. Tekstura treba da bude kremasta i gusta. Prebaciti u drugu posudu.
U blender dodati ovseno brašno i 40 g karamela od datula. Miksati dok se ne formira umrvljeno i ljepljivo tijesto.
Osnovu staviti u pleh. Na vrh dodati karamel sloj. Staviti kikiriki u karamel (rasporediti ravnomjerno). Ostaviti u zamrzivaču da se stvrdne, otprilike sat vremena.
Istopiti tamnu čokoladu. Kada se osnova stvrdne, izvaditi iz zamirzivača, izrezati na štanglice. Brzo umočiti hladne štanglice u čokoladu i obratiti pažnju da budu potpuno prekrivene, i odložiti na papir za pečenje. Ostaviti u frižider da se čokolada stvrdne.
Izvaditi iz frižidera i bez griže savjesti uživati u štanglicama!