Trenutno čitaš
Zaviri u predivan stan mladog para iz Kazahstana

Zaviri u predivan stan mladog para iz Kazahstana

Kada je Elina Mussakulova predložila svojim klijentima, Eržan i Nazimi, da jedan od stubova u svom stanu u Almatiju, u Kazahstanu, oblože ogledalima, oni su je u početku odbili. „Nazym nije željela da njen dom izgleda kao kazahstanski restoran“, kaže Mussakulova, suosnivač Sdelaemremont.kz.

Foto: domino.com

Ljudi u Kazahstanu vole da organizuju velike događaje za rođendane, vjenčanja – tako da postoji mnogo velikih restorana sa nosećim stubovima…i 99%  tih stubova je prekriveno ogledalima, otkriva Musakulova. Ali u njenim očima, „ogledala su najbolji način da se objekti spoje u unutrašnjost“, objašnjava ona. Nakon dugog uvjeravanja, klijenti su joj dali zeleno svjetlo. U nastojanju da stub učini što manje restoranskim, dizajnerka ga je umotala u trake dugih, pravougaonih reflektirajućih panela kako bi izgledao više kao skulptura.

predivan stan
Foto: domino.com

Stub je bio samo jedan od izazova koji su Mussakulova i njen tim morali savladati kada je u pitanju raspored stana. Na početku projekta, dom je bio potpuno otvoren prostor bez unutrašnjih zidova. Sve je to dobro i u redu ako se želi taj osjećaj otvorenog potkrovlja, ali Eržan i Nazym su tražili dnevni boravak, kuhinju, kućnu kancelariju, dvije spavaće sobe i dva kupatila. Kako? Jedina tri prozora u prostoru, iako masivna, nalaze se na istoj strani stana.

predivan stan
Foto: domino.com

„Nekoliko sedmica smo razmišljali o izgledu“, prisjeća se dizajnerka. Onda ih je na kraju radnog dana, dok su sa svojim timom uživali u pivu u kuhinji, posjetila misao: Zašto ne spojiti kancelariju i zonu za kuvanje? „Stan je pretvoren u enfiladu: sobe su raspoređene u nizu sa poređanim vratima tako da se vidi s kraja na kraj“, objašnjava Mussakulova. Ovo omogućava da se svjetlost filtrira u gotovo svaku prostoriju u domu, održavajući je nevjerovatno prozračnom.

Pročitaj

predivan stan
Foto: domino.com

„Klijenti koji vole da kuvaju zaista vole da imaju zasebnu kuhinju umjesto otvorenog plana“, otkriva dizajnerka. I iako je Nazym priznala da nije kuvarica, željela je prekrasan prostor koji maskira zvukove i mirise i koji će je na kraju podstaći da poželi da postane strastvena kuvarica.

Izvor: domino.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum