Trenutno čitaš
Ova sobna biljka smanjuje vlagu, plijesan i prašinu u tvom domu

Ova sobna biljka smanjuje vlagu, plijesan i prašinu u tvom domu

HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja
HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja

Popularna biljka Spatifilium, Peace Lily ili u narodu poznatija kao Djevojačka sreća, uklanja toksine i sprečava pojavu vlage i plijesni u domu, potvrdili su NASA stručnjaci. Prema stručnjacima NASA-e, uobičajena kućna biljka, koja uklanja prašinu i toksine mogla bi pomoći da tvoj dom bude bez vlage, plijesni i toksina.

Osim što je praktična, ova sobna biljka izgleda lijepo i nevjerovatno je laka za održavanje. Spatifilium u nekim kulturama, simbolizuje zdravlje i mir.

unsplash

Ova oku privlačna biljka, pomaže u poboljšanju kvalitete vazduha uklanjanjem prašine i toksina, a NASA je u studiji otkrila, koje biljke su najbolje u pročišćavanju zraka. Dr B. C. Wolverton vodio je studiju za NASA-u i rezultati su pokazali, da neke biljke zaista mogu pomoći u pročišćavanju kvalitete vazduha.

U vazduhu se nalaze brojni toksini u malim količinama, koji mogu uzrokovati niz zdravstvenih simptoma. Oni uključuju trihloretilen, koji se nalazi u sredstvu za skidanje boja i lakova, formaldehid koji se nalazi u sintetičkim tkaninama, benzen koji se nalazi u plastici i duvanskom dimu, ksilen koji se nalazi u gumi i koži, te amonijak koji se nalazi u sredstvima za čišćenje prozora i đubrivima.

unsplash

Sobna biljka Spatifilium može preživjeti na maloj količini sunčeve svjetlosti i zapravo pomaže u pročišćavanju vazduha u domu, tvrde stručnjaci iz NASA-e. Takođe se može postaviti u kupatilo ili vlažnu prostoriju, kako bi se spriječilo stvaranje plijesni zahvaljujući svojstvima filtriranja.

unsplash

Spatifilium upija vlagu iz vazduha kroz svoje lišće i nije mu potrebna direktna sunčeva svjetlost, da bi napredovao, što znači da je koristan u borbi protiv plijesni u vlažnim prostorijama. Plijesan u kući može se pojaviti kada postoji višak vlage, a tople prostorije poput kupatila su posebno izložene riziku od problema. Takođe je uobičajena vlaga i plijesan oko staklenih prozora i vrata tokom hladnijih mjeseci.

Pročitaj

 

Izvor: manchestereveningnews.co.uk

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum