Trenutno čitaš
Zašto trebaš jesti sjemenke bundeve?

Zašto trebaš jesti sjemenke bundeve?

Sjemenke bundeve bogate su zdravim mastima, proteinima, cinkom, gvožđem, magnezijumom i drugim hranljivim sastojcima korisnim za organizam. Često se jedu kao užina, posebno kada su pečene.

Preporučuje se unošenje četvrtine šolje sjemenki bundeve dnevno kao dio uravnotežene ishrane, što iznosi otprilike 30 grama. Ova količina pruža značajan izvor proteina, zdravih masti, vlakana, cinka, selena, magnezija i drugih esencijalnih hranljivih sastojaka.

Konkretno, konzumiranje oko 1 grama sjemenki bundeve pre spavanja može poboljšati san zbog njihovog prirodnog sadržaja triptofana, aminokiseline koja podržava san. Konzumaciju sjemenki bundeve možeš prilagoditi svojim preferencama, a do sada su zabilježene vrlo rijetke nuspojave poput nadutosti i gasova.

salata, sjemenke bundeve
riverford.co.uk

Sjemenke bundeve predstavljaju odličnu superhranu, a proteinski sadržaj je samo jedan od mnogih hranljivih sastojaka koje sadrže. Možeš ih dodati u različite obroke poput zobenih pahuljica, smutija, chia pudinga, salata, supa, granola pločica, muffina ili jela od cijelih žitarica. Mogu se konzumirati sirove ili pečene. Često se preferira pečenje, a sušenje na niskoj temperaturi održava nutritivnu vrijednost.

Evo nekoliko ključnih aspekata i zdravstvenih prednosti povezanih sa sjemenkama bundeve

Sjemenke bundeve su hrana bogata hranjivim tvarima, prepuna raznih esencijalnih nutrijenata. Sadrže dobar balans zdravih masti, proteina i ugljikohidrata. Osim toga, bogati su nekoliko vitamina i minerala.

Proteini: Sjemenke bundeve su dobar izvor biljnih proteina, što ih čini vrijednim dodatkom vegetarijanskoj i veganskoj ishrani.

Zdrave masti: Bogate su mononezasićenim i polinezasićenim mastima, uključujući omega-3 i omega-6 masne kiseline, koje doprinose zdravlju srca.

Vlakna: Sjemenke bundeve su bogate dijetalnim vlaknima, podstiču zdravlje probave i pomažu u prevenciji zatvora.

Minerali: Dobar su izvor minerala kao što su cink, magnezijum, gvožđe, fosfor, mangan i bakar.

Antioksidansi: Sjemenke bundeve sadrže antioksidante poput karotenoida i vitamina E, koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u tijelu, potencijalno smanjujući rizik od kroničnih bolesti.

Freepik

Zdravstvene prednosti

Zdravlje srca: Kombinacija zdravih masti, magnezijuma, kalijuma i antioksidanata u sjemenkama bundeve može doprinijeti zdravlju srca. Ovi nutrijenti mogu pomoći u regulaciji krvnog tlaka, smanjenju razine kolesterola i podržavanju cjelokupne kardiovaskularne funkcije.

Zdravlje prostate: Neke studije sugeriraju da sadržaj cinka u sjemenkama bundeve može biti koristan za zdravlje prostate, potencijalno smanjujući rizik od benigne hiperplazije prostate (BPH) kod muškaraca.

Pročitaj
hrskava salata sa jajima

Bolji san: Sjemenke bundeve sadrže triptofan, aminokiselinu koja igra ulogu u proizvodnji serotonina i melatonina, koji su važni za regulaciju sna. Konzumiranje sjemenki bundeve prije spavanja može poboljšati san.

Regulacija šećera u krvi: Sadržaj magnezijuma u sjemenkama bundeve može doprinijeti regulaciji nivoa šećera u krvi, od koristi osobama sa dijabetesom ili onima koji su u riziku od razvoja dijabetesa.

Podrška imunitetu: Cink i antioksidansi u sjemenkama bundeve igraju ulogu u podršci imunološkom sistemu, pomažući u odbrani tijela od infekcija i bolesti.

Protuupalna svojstva: Prisustvo antioksidanata i esencijalnih masnih kiselina može doprinijeti protuupalnim svojstvima sjemenki bundeve, potencijalno smanjujući upalu u tijelu.

kaša, voće, sjemenke bundeve
Pexels

U sjemenkama bundeve možeš uživati na različite načine:

  • Jedi ih sirove ili pečene za ukusnu i hranljivu užinu.
  • Pospi semenke bundeve na salate za dodatnu hrskavost i hranljivost.
  • Pomiješaj sjemenke bundeve u smutije za povećanje proteina i hranljivih sastojaka.
  • Dodaj sjemenke bundeve u muffine, granole ili kruh za dodatni okus i hranjivost.

Ako imaš bilo kakve alergije ili određene zdravstvene probleme, preporučljivo je da se posavjetujete sa zdravstvenim radnikom prije značajnih promjena u svojoj prehrani.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum