Trenutno čitaš
Wabi-Sabi: Ljepota nesavršenosti u uređenju doma

Wabi-Sabi: Ljepota nesavršenosti u uređenju doma

wabi-sabi enterijer uređenje doma

U svijetu dizajna, gdje se često teži savršenstvu i blistavom sjaju, filozofija wabi-sabi donosi osvježavajući pogled na ljepotu. Potičući iz Japana, wabi-sabi prihvata nesavršenost, prolaznost i autentičnost. Ovaj stil uređenja doma nije samo estetski izbor već i način života koji nas poziva da cijenimo jednostavne, skromne i prirodne elemente.

Prihvatajući prirodne materijale, neutralne boje i jednostavan dizajn, možemo stvoriti domove koji su mirni, autentični i ispunjeni dušom.

wabi-sabi uređenje doma
Pinterest

Osnovne karakteristike wabi-sabi enterijera

Prirodni materijali: Wabi-sabi naglašava upotrebu prirodnih materijala kao što su drvo, kamen, glina i lan. Ovi materijali donose toplinu i teksturu u prostor, ističući svoju nepravilnost i jedinstvene karakteristike. Ručno izrađeni predmeti, sa svojim sitnim nesavršenostima, postaju centralni elementi u ovom stilu.

wabi-sabi
Pinterest

Neutralne boje: Paleta boja u wabi-sabi stilu je smirena i neutralna, sa fokusom na zemljane tonove smeđe, bež, sive i bijele. Ove boje stvaraju mirnu i opuštajuću atmosferu, omogućavajući prirodnim materijalima i teksturama da dođu do izražaja.

Pinterest

Minimalizam sa dušom: Iako wabi-sabi dijeli neke karakteristike sa minimalizmom, kao što su jednostavnost i funkcionalnost, razlika je u tome što wabi-sabi teži toplini i autentičnosti. Svaki predmet u prostoru ima svoju priču i svrhu, a nered se svodi na minimum.

wabi-.sabi
amazingarchitecture.com

Namještaj i dekor

Nameštaj u wabi-sabi stilu je jednostavan, funkcionalan i često ručno izrađen. Drveni komadi sa vidljivim tragovima obrade, stolovi od neobrađenog drveta i stolice sa grubim teksturama doprinose osjećaju autentičnosti i prirodnosti.

Prirodne tkanine kao što su lan, pamuk i vuna donose toplinu i mekoću u prostor. Tepisi, prekrivači i jastuci u neutralnim bojama i jednostavnim uzorcima dodaju slojevitost i udobnost.

Dekor u wabi-sabi stilu je suptilan i smislen. Keramičke posude sa nepravilnim oblicima, ručno tkani tepisi, stari drveni predmeti i sušene biljke doprinose osjećaju autentičnosti i povezanosti sa prirodom. Zidovi su često ukrašeni jednostavnim, ali izražajnim umjetničkim djelima ili ostavljeni goli, kako bi se istakla tekstura materijala.

Pročitaj
svijeća od kore narandže

wabi-sabi
Pinterest

 Životna filozofija

Wabi-sabi nas podsjeća da je ljepota u nesavršenosti. Oguljeni zidovi, izblijeđene tkanine i oštećeni predmeti imaju svoju priču i vrijednost. Prihvatanje ovih nesavršenosti doprinosi osjećaju mira i zadovoljstva u domu.

Ovaj stil nas poziva da pojednostavimo svoj život i cijenimo male, svakodnevne trenutke. Uređenje doma prema wabi-sabi principima podstiče nas da se fokusiramo na bitno i odbacimo suvišno.

Wabi-sabi nas povezuje sa prirodom i njenim ciklusima. Prirodni materijali i elementi donose dio spoljašnjeg svijeta u naš dom, stvarajući harmoničnu i balansiranu atmosferu.

Pinterest

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum