Trenutno čitaš
Napulj skriva tajni zaliv sa kristalno čistim morem za koji mnogi ne znaju

Napulj skriva tajni zaliv sa kristalno čistim morem za koji mnogi ne znaju

napoli zaliv

Tajna mjesta Napulja, poput zaliva S. Pietro ai Due Frati, nude legende, ljubavi i kristalno čisto more u srcu grada. Ovo je jedan od najromantičnijih kutaka grada, malo poznat čak i samim Napolitancima. Legenda o ribolovu lebdi nad ovim mjestom, a možeš iznajmiti tajni Airbnb s malom privatnom plažom.

U prevodu Zaliv sv. Petra kod dva brata pruža predivan pogled na kristalno čisto plavo more koje gleda na zaliv Posillipo. Oblikovan je i ljudskim nemarom, što je paradoksalno povećalo šarm ovog mjesta. Moć vremena i raslojavanje epoha naglasili su ljepotu mjesta koje su mnogi zanemarili.

napulj zaliv
Foto: Francesco Moggio/ Instagram

200 stepenica do mora

Do ovog zaliva potrebno je proći niz 200 stepenica do mora. Stepenište, koje se ističe među trskom i drvećem, račva se na dva dijela: jedan vodi do privatnog posjeda, dok se drugi uskom stazom spušta do mora, okružen magičnom svjetlošću koja se filtrira između kuća i malih vrata. Putovanje niz stepenice S. Pietro ai Due Frati je iskustvo za sebe, stisnuto između tufa i starih trošnih zidova, obasjano čarobnim svjetlom koje se probija kroz vegetaciju i koje je bolje doživjeti nego opisivati.

napoli zaliv
Foto: S.Pietro ai Due Frati / Instagram

Šetnja do brda

Ko zna koliko su puta ribari i farmeri išli ovim putem gore-dole! Pedamentina, koju Napolitanci nazivaju i o’Canalone, u stvari je posljednji dio drevne rute uz more koja je tada bila podijeljena na dva dijela putem Via Posillipo i koja se nastavlja na kraju puta usponom S.Paolo do Villanova. Nesvakidašnja šetnja, koju bi trebalo obaviti u jednom dahu, a koja se danas gotovo više ne praktikuje.

Dolazak na more je čisti spektakl

Dolazak na more oduzima dah. Prava plaža ne postoji, ali kuće koje se nadvijaju morem stvaraju iluziju divovskog bazena. More je toliko čisto da izgleda kao da si u bazenu, a galebovi kruže nad njim. Ovo tajno mjesto Napulja pruža čarobno iskustvo koje traje do zalaska sunca, s pogledom na otoke Capri i Ischia, te Vezuv. Sa zadnjih stepenica nazire se mala plaža i litica do koje se može doći morskim putem, ako želiš da roniš i posmatraš morsko dno kroz bistru vodu.

 S.Pietro ai due Frati
Plaža blizu zaljeva S.Pietro ai due Frati

Tajni Airbnb sa privatnom plažom

Ovaj mali kutak raja može se iznajmiti u zalivu S. Pietro ai Due Frati. Skriveno utočište, otvoreno je prema moru i nudi bijeg od svakodnevnog stresa. Kuća pruža spektakularan pogled na kristalno čisto more zaliva i privatni pristup plaži.

Baia Due Frati / Airbnb
Baia Due Frati / Airbnb
Baia Due Frati / Airbnb
Baia Due Frati / Airbnb

Legenda o dva brata

Dva fratra su dve stijene posvećene duhovima dva brata koji su se zamrzili zbog žene. Baia dei Due Frati, osim što je jedna od najljepših uvala Posillipa, čuva i zastrašujuću legendu. Prema legendi, dva brata, lokalni ribari Luigi i Carmine, spašavaju djevojku po imenu Concetta nakon brodoloma. Obojica se zaljubljuju u nju, što dovodi do tragičnog sukoba koji završava smrću obojice. Legenda kaže da se duhovi braće još uvijek bore u uvali, a kamenje “dva fratra” simboliziraju njihovu vječnu borbu.

Pročitaj

Napoli Poesia
Instagram Napoli Poesia

Još jedna verzija legende o zalivu

Prema nekim istorijskim izvorima, čini se da je u ranim hrišćanskim vremenima u zalivu S.Pietro ai Due Frati postojala crkva nazvana po sv. Petru apostolu, upravo na mjestu gdje je apostol stao sa svojim čamcem. Možda su dva fratra umesto braće bila dva monaha zadužena za čuvanje svetilišta.

Ako odlučiš da se uputiš u ovo parče raja i otkriješ ga kroz sopstveno istraživanje, imaš niz opcija na Airbnb platformi.

Izvor: vogue.it

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum