Trenutno čitaš
Wabi Sabi: filozofija koja slavi nesavršenosti

Wabi Sabi: filozofija koja slavi nesavršenosti

Wabi Sabi je tradicionalna japanska filozofija koja slavi nesavršenost i ljepotu nestalnosti. To je filozofija koja obuhvata prirodni ciklus prolaznosti i podstiče nas da pronađemo ljepotu u nesavršenom.

Gdje god se nalazili, pogledom na mjesto koje nas okružuje, na svoj odraz i na ono kako se osjećamo, uvijek ćemo uočiti odmak od savršenog. U Zapadnom svijetu ljepota u najširem smislu značenja te riječi nalazi se u savršenom, sjajnom, veličanstvom i prostranom. Istočnjačko, tačnije japansko, viđenje istog nosi skrivenu, poniznu i tihu ljepotu prihvaćanja nesavršenog koju opisuje wabi sabi.

Foto: Pexels

Kako prihvatiti nesavršenost?

Uključivanje principa Wabi Sabi u život može pomoći da osjetimo veću zahvalnost za ono što imamo i dati nam više mira u okruženju u kojem se nalazimo. To je način sagledavanja svijeta koji cijeni autentičnost i jednostavnost.

Izraz Wabi Sabi dolazi od dvije japanske riječi: “Wabi”, što znači jednostavnost, poniznost i potcijenjena elegancija, i “Sabi”, što znači, pronalaženje ljepote u propadanju i prirodnom ciklusu prolaznosti.

Prihvatanja nestalne i nesavršene prirode svega što nas okružuje, te odmor od perfekcionizma dovodi do prihvaćanja i filozofiju Wabi Sabija. Ljepotu treba potražiti u nesavršenostima, cijeniti jednostavnost i prihvatiti prolaznost svega, te pretočiti ovu mudrost u svakodnevnu naviku, a prihvatanje ove filozofije je moćan način da njegujemo veći osjećaj uvažavanja za sve što imamo.

Kako je wabi sabi vrlo apstraktan koncept otkrivanja tihe i skromne ljepote u nastavku donosimo nekoliko jednostavnih načina kako unijeti malo njegove umirujuće čarolije u svakodnevni život.

Foto: Pexels

Proslavi nesavršenost

Umjesto da težiš savršenstvu, prihvati nesavršenosti u svom životu. To bi moglo značiti prigrliti stari komad namještaja, ili slomljena ručka na ladici ne znači da moraš odbaciti cijeli sto ili komodu. Takođe, u wabi sabi filozofiji odnos sa svakom osobom treba uključivati prihvatanje drugog kao osobe koja nije, niti će ikad biti, savršena, ali istovremeno kao nekoga ko nikad neće biti u potpunosti izgrađen, već će uvijek učiti i napredovati.

Pojednostavi svoj život

Pročitaj
resort

Jednostavnost je ključ. Pojednostavi svoj život smanjenjem nereda u svom domu  i fokusiranjem na ono što ti je zaista važno. To bi moglo značiti pospremanje doma, čišćenje ormara i riješavanje svega što ti nije potrebno, jer nepotrebne stvari samo povećavaju buku u glavi. Usmjerenost na autentičnost i jedinstvenost, svaki predmet u tvom domu učiniće lijepim u njegovoj nesavršenosti.

Wabi Sabi i hrana

Wabi sabi principi nalažu hranu koja je jednostavna, prirodna i vođena intuicijom. Priprema hrane trebala bi biti kreativan i ugodan proces, a ne izazov pred kojim ćeš pasti. Improvizuj u kuhinji, poigraj se sastojcima, istražuj okuse, osvijesti mirise koji se šire i na kraju uživaj u svakom zalogaju hrane.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum