Trenutno čitaš
Viralno popularni suplementi su često previše dobri da bi bili istiniti, ali ovih 5 zapravo vrijedi probati

Viralno popularni suplementi su često previše dobri da bi bili istiniti, ali ovih 5 zapravo vrijedi probati

Jysk
Jysk

TikTok skrolovanje nakon posla uvijek donosi nešto novo. Ali nije svaki trend vrijedan dodavanja u svoju dnevnu rutinu – neki zahtijevaju kritičnije oko. Posebno kada razmišljamo o viralno popularnim suplementima, koji se često pojavljuju na TikToku, moramo biti oprezni.

Prema mišljenju stručnjaka, možda i nisu svi onakvi kakvim se predstavljaju.  To ne znači da ne mogu biti korisni – samo trebamo biti savjesni potrošači. (I uvijek pitati ljekara ili apotekara prije nego što dodamo suplement u svoju ishranu.)

Canva

5 Tiktok poznatih suplemenata koje vrijedi isprobati, tvrde stručnjaci

1. Magnezijum

Magnezijum je preuzeo Tiktok, ali to je jedan od suplemenata koje stručnjaci preporučuju. To je esencijalni mineral u ishrani koji je uključen u proizvodnju energije, funkciju nervnog sistema, regulaciju krvnog pritiska i kontrolu glukoze u krvi. Magnezijum obično dobijamo iz namirnica kao što su tamno lisnato povrće, banane, slanutak, avokado i još mnogo toga.

Jenn Baswick, RD, MHSc, osnivačica The Intuitive Nutritionist, preporučuje magnezijum iz nekoliko razloga. Ona objašnjava da “magnezij može podržati funkciju mišića i nerava, kontrolisati šećer u krvi i pomoći u regulaciji krvnog pritiska.” A sada, kaže Baswick, “sve je više dokaza da magnezij takođe podržava san, migrene i simptome povezane s PMS-om.”

2. Kofein

Većina nas ne razmišlja o kofeinu kao o suplementu, već kao o osnovnom dijelu naše jutarnje rutine. No, kofein tehnički funkcioniše kao dodatak prehrani i jedan je od najtrajnijih viralnih proizvoda u svim svojim oblicima na društvenim mrežama. Prema fitnes menadžeru i ličnom treneru Johnu Russolillu, „kofein doprinosi energiji i fokusu, što nam pomaže da imamo efikasan i optimalan trening za bolje rezultate i više uživanja u teretani.“

Pa, zašto kofein? “Ako smo uvijek umorni i letargični u teretani, teško je uživati”, kaže Russolillo. Uvijek se možeš odlučiti za normalnu šoljicu kafe, ali možeš probati i dodatak ishrani.

pexels

3. Athletic Greens

Athletic Greens je trenutno svuda na TikToku. Bianca Vesco, NASM, CPT, lični trener, grupni fitnes instruktor i model, lično ga voli i preporučuje iz nekoliko razloga. Nakon što je počela piti zelene sokove svako jutro tokom pandemije COVID-19, primijetila je ogromnu promjenu u nivou hidratacije, kože, kose, noktiju i probave.

Pročitaj

4. Kreatin

Kreatin je aminokiselina koja se nalazi uglavnom u mišićima našeg tijela, kao i u mozgu. Jetra, gušterača i bubrezi prirodno proizvode oko jedan gram kreatina dnevno, a onda kreatin dobivamo jedući plodove mora i crveno meso. Suplement kreatina može pomoći u povećanju mišićne izdržljivosti, performansi i oporavka, kaže Russolillo. On objašnjava da iako se “kreatin prirodno nalazi u tijelu u malim dozama, dodavanje malih količina u skladu s rutinom vježbanja može pomoći da imamo bolje rezultate.”

5. Proteini

Proteini imaju toliko dobrobiti za tijelo i mozak. U idealnom slučaju, proteini bi trebali činiti skoro 40 posto kalorija koje unosimo svaki dan. Russolillo objašnjava važnost proteina za vježbanje i zdravlje: “Nekome ko trenira trebaće više proteina da bi postigao rezultate i podržao oporavak mišića, a to je često teško postići samo hranom.” On obično preporučuje proteine surutke i proteine kolagena za one koji ne podnose surutku.

 

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum