Trenutno čitaš
Planina Ida idealna je za putovanje, aktivan odmor i uživanje u prirodi

Planina Ida idealna je za putovanje, aktivan odmor i uživanje u prirodi

Planina Ida (Kazdağları), smještena između provincija Çanakkale i Balıkesir na sjeverozapadu Turske, poznata je vazdušna banja. Njene šume oduševljavaju bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta i blagotvornim morskim zrakom bogatim jodom.

Bilo da je istražuješ solo ili u društvu, planina nudi ne samo bogato istorijsko i kulturno iskustvo, već i uzbudljive avanture u prirodi. Osim što možeš istražiti ovu slikovitu regiju koja je inspiracija za brojne legende, možeš posjetiti i čarobna sela, uživati u lokalnoj arhitekturi te se prepustiti čarima prekrasnih prirodnih okusa.

Aktivan odmor i uživanje u ljepotama prirode

Šetnje u prirodi, u spektakularnom šumskom okruženju, samo su jedan od razloga za posjetiti planinu Ida, mjesto s jednim od najviših nivoa kisika na svijetu. Nacionalni park Kaz Dağı, koji se prostire na 21.000 hektara, dom je brojnih biljnih i životinjskih endemskih vrsta te nudi raznovrsne planinarske staze. U Turskoj, ovo područje je omiljena destinacija za pješačenje i ljubitelje prirode. Najpopularnije pješačke staze u ovom području uključuju ribnjak Hasanboğuldu, kanjon Şahindere, Sütuven i vodopade Mıhlı. Ljubitelji prirode mogu uživati u pikniku na određenim lokacijama duž staza i promatrati divlje životinje kroz dvogled. Kampovanje nudi još jedan način povezivanja s prekrasnim prirodnim ljepotama planine Ida. Postavi svoj šator na za to predviđena mjesta, slušaj ptice i spavaj pod zvijezdama udišući svježi planinski zrak ili odaberi neki od kampova koji nudi boravak u kućicama na drveću.

Otkrij tradicionalno naslijeđe

Istraživanje sela smještenih među bujnom zelenom vegetacijom predstavlja još jedno nezaboravno iskustvo planine Ida. Ovaj planinski lanac obuhvata dvanaest slikovitih sela, a svako od njih s tradicionalnim kućama i gostionicama u kojima se poslužuju lokalna jela. Putnici koji preferiraju udobniji smještaj mogu se odlučiti za butik hotele ili pansione smještene u starim kamenim kućama. Među najpoznatijim selima u Çanakkale-ama su Yeşilyurt i Adatepe.

Yeşilyurt je poput riznice kisika s kamenim kućama, koje se stapaju s kaldrmisanim ulicama i padinama ukrašenim bademovim i maslinovim stablima. Selo je takođe poznato po bogatim lokalnim okusima, posebno po raznovrsnom doručku s maslinama i delikatesama obogaćenim maslinovim uljem.

Selo Adatepe u Küçükkuyu, Çanakkale, postalo je istaknuto turističko odredište zahvaljujući obnovi svojih tradicionalnih kuća. Prilikom posjete ovom mirnom mjestu, ne propusti posjetiti Muzej maslinovog ulja i Zeusov oltar. Muzej na ulazu u Küçükkuyu otkriva bogatu istoriju maslinovog ulja, koje je i danas cijenjeno kao i u antičkim vremenima.

Pročitaj
bard dubrovnik

U blizini Adatepea nalazi se Zeusov oltar, legendarno mjesto s kojeg je Zeus navodno promatrao Trojanski rat. Uživanje u spektakularnim zalascima i izlascima sunca s ovog područja, odakle puca pogled sve do mora, takođe je nezaboravno iskustvo. Dok istražuješ sela oko planine, svakako svrati do lokalnih pijaca i bazara, koji nude autentične proizvode, uključujući rukotvorine i organsku hranu.

U Çanakkale-ama možete započeti svoje putovanje istraživanjem drevnog grada Troje – UNESCO bisera svjetske baštine, koji se smatra mjestom gdje se odigrao legendarni Trojanski rat, opisan u Homerovoj Ilijadi. Osim što oživljava jednu od najdrevnijih svjetskih priča, impresivni Muzej Troje prikazuje artefakte iz arheoloških iskopavanja, koji bude sjećanja na živote i kulture onih koji su nekad naseljavali tu regiju.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum