Trenutno čitaš
Posjeta divljim konjima u Livnu ima terapeutsko dejstvo

Posjeta divljim konjima u Livnu ima terapeutsko dejstvo

Konji su oduvijek smatrani plemenitim životinjama, i to sa razlogom. Vijekovima su pomagali ljudima u svakodnevnom životu – služili su kao prevozno sredstvo, pomogali u obrađivanju zemljišta, prenosu tereta, pa i ratovanju.

Foto: Ultra magazin

Ali ove životinje su čovjeku oduvijek bili i prijatelji. Koliko je konja opjevano u našim narodnim pjesmama, koliko je poznatih konja i u svjetskoj istoriji i kulturi? Aleksandar Veliki je bio odličan vojskovođa zahvaljujući svom konju Bukefalu, Napoleon je osvojio Evropu na svom Marengu, dok je Marko Kraljević svog Šarca smatrao pravim i jedinim prijateljem.

divlji konji u livnu
Foto: Ultra magazin

Konje karakteriše velika posvećenost vlasniku, ali oni su i neobično slobodnog duha. Često su skloni da zbace jahača koji im se ne dopada, ili jednostavno ne žele da budu pripitomljeni.

Sedamdesetih godina prošlog vijeka, sa pojavom mehanizacije u poljoprivredi, na području Livna, mještani su zbog smanjene upotrebe konja u domaćinstvu, ne želeći da ih prodaju ili ubiju, odlučili da ih oslobode i puste u prirodu. Danas, podno predivne planine Cincar, na visoravni Kruzi, slobodno živi oko 700 grla divljih konja koji su potomci domaćih oslobođenih konja. Osim u Mongoliji i Islandu, ovoliki broj divljih konja na jednom mjestu se može vidjeti samo u Bosni i Hercegovini.

Ovi konji su od 2010. godine zaštićeni zakonom i potpuno se slobodno kreću planinom. Ispaše imaju u izobilju čak i zimi jer i kada padne snijeg, jaki planinski vjetrovi ga odnesu. Nerijetko se dešava da konji zbog vremenskih neprilika „uđu pod oblake“.

divlji konji u livnu
Foto: Ultra magazin

Posljednjih godina, sve su popularnije ture obilaska divljih konja na Kruzima. Turisti stižu u grad Livno, odakle u džipovima kreću u potragu za divljim konjima u planinu. Potraga zna i potrajati, ali fantastični pejzaž čini da putnik uživa u svakom trenutku potrage. Vožnja razlokanim putevima, pogled na valoviti reljef, smjenjivanje svih nijanse zelene i smeđe boje čini ovaj safari jedinstvenim doživljajem. Vrhunac ljepote su upravo krda divljih konja koja slobodno galopiraju nepreglednom planinom.

Pročitaj

divlji konji u livnu
Foto: Ultra magazin

Iako su u pitanju zaigrani divlji konji, oni su već prilično naviknuti na ljude i rado će prići i zatražiti poneku kocku šećera koju će u pojesti u slast. Boravak u prirodi je za svakog čovjeka ljekovit, a kad tome pridodamo boravak među životinjama koje su slobodne, a opet prijateljski raspoložene prema čovjeku, dobijamo jedno terapeutsko iskustvo.

divlji konji u livnu
Foto: Ultra magazin

Posjeta divljim konjima iz okoline Livna su fenomenalan izlet za sve one koji vole i poštuju prirodu u svim njenim oblicima. Ovakva prirodna bogatstva naše zemlje pune baterije i dušu i ne treba ih zanemarivati. Garantujemo da ćete se sa ovog izleta vratiti mirniji, ispunjeniji, sa predivnim slikama u glavi zbog kojih ćete još dugo sanjati beskrajne planinske predjele preko kojih trče snažni divlji konji.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum