Ova ukusna vegetarijanska galetta sa sirom i krompirom je savršen obrok za sve ljubitelje rustične kuhinje! Isprobaj ovaj jednostavan recept i uživaj u spoju mirisa i ukusa.
Savršena za večeru, ova galetta je super laka za pripremu zahvaljujući lisnatom tijestu kupljenom u prodavnici (jednako ukusna zamjena za domaće tijesto).
Sastojci:
- 1 veći crveni luk, tanko narezan
- 3 supene kašike plus 1 kašičica maslinovog ulja, odvojeno
- 1 list lisnatog tijesta, odmrznut
- 1 krompir, tanko narezan
- 1 srednja tikvica, tanko narezana
- so, po ukusu
- 1 šolja rendanog cheddar sira
- 1 jaje, umućeno
Priprema:
U tepsiju srednje veličine dodaj narezani luk i 1 kašičicu maslinovog ulja. Prži na srednje laganoj vatri, često miješajući dok se ne karamelizira, oko 30 do 40 minuta. Ostavi sa strane da se ohladi.
Zagrij rernu na 200 stepeni. Razvaljaj lisnato tijesto na otprilike pola cm debeo pravougaonik koji je oko 28 x 40 cm. Upotrijebi viljušku i izbockaj tijesto.
Koristeći oštar nož, tanko nareži krompir i tikvice i prebaci u posudu. Začini sa 2 kašike maslinovog ulja i prstohvatom soli. Dobro promiješaj i ostavi sa strane.
Lisnato tijesto premaži preostalom 1 kašikom maslinovog ulja i pospi polovinom sira, ostavljajući rub od 2,5 cm oko ivice. Preko sira rasporedi otprilike 1/2 šolje karamelizovanog luka.
Pokrij ravnomjernim slojem tikvica i krompira, a zatim pospi preostalim sirom.
Premaži rubove tijesta umućenim jajetom i peci 25 do 30 minuta, ili dok tijesto ne bude ispečeno i zlatno-smeđe.
Uživaj u jelu!
Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.