Trenutno čitaš
Biofilni dekor doma je idealan za ljubitelje prirode

Biofilni dekor doma je idealan za ljubitelje prirode

Iako sada većinu vremena provodimo u zatvorenom prostoru, želja za povezivanjem s prirodom zapisana je u našem DNK. Ne živimo više životom svojih predaka, manje smo u kontaktu sa prirodom, nego što su oni bili, ali ovo povlačenje prema otvorenom prostoru ostaje ugrađeno u našu psihu. Izazov je, dakle, shvatiti kako uklopiti prirodu u naše živote i zatvorene prostore. Tu dolazi biofilni dekor. Donosimo ideje, kako primijeniti biofilni dizajn u svom domu.

biofilni dekor
Foto: GABRIELA HERMAN

Koncept dolazi od izraza biofilija, koji se odnosi na ljudsku sklonost interakciji s drugim oblicima života. U dizajnu, to znači stvaranje osjećaja harmonije između tvog doma i svijeta izvana i jedan je od najvećih trendova dizajna enterijera ove godine.

Biofilni dizajn je naveden u Pinterest izvještaju o trendovima za 2022. godinu, koji je zabilježio značajne skokove interesovanja za pretragu za taj termin, a to je popularna riječ koju ćemo više puta čuti od stručnjaka iz industrije dizajna. Nakon dvije godine, koje su uglavnom definisane izolacijom i anksioznošću uzrokovane pandemijom, stvaranje umirujućeg prostora koji jača naše zdravlje i dobrobit je možda važnije nego ikad.

Foto: STACY ZARIN GOLDBERG PHOTOGRAPHY LLC
Biljke kao primarni element dekora

Jedan od najlakših načina da se uvede biofilni dekor je kroz žive biljke. Ako si početnik u biljkama, počni od biljaka kojima nije potrebno mnogo održavanja i postavi ih na radni sto, ili kompleta začinskog bilja za kuhinjski prozor. Ako si iskusniji u zatvorenom prostoru, podigni svoju kolekciju biljaka na viši nivo uz kreativna rješenja, koja integrišu zelenilo u dizajn sobe.

Da bi zaista iskoristio/la prednosti biofilnog dizajna, posveti cijeli zid biljkama, obloži svoje stepenište zelenilom ili ispuni svaki kut sobe, svojim omiljenim lisnatim vrstama.

biofilni dekor
Foto: JOHN GRUEN
Akcenat na pogledu vani

Ako si dovoljno sretna osoba da živiš u području okruženom prirodom, pobrini se da arhitektura tvog doma to u potpunosti iskoristi. Okvirni pogled na vanjski prostor s velikim prozorima za slike, koje ne ometaju rešetke ili krila. Ovaj trik ti omogućava da koristiš prirodu kao zidnu umjetnost, a funkcioniše bez obzira na to da li živiš na imanju uz jezero ili u travnatom dvorištu. Za pogled na nebo (i pojačanje prirodnog svjetla), razmisli o ugradnji krovnog prozora u kupaonicu, hodnik ili kuhinju.

biofilni dizajn
Foto: JUSTIN COIT
Usvoji vezu između vanjskog i unutrašnjeg prostora

Poveži unutrašnje i vanjske životne prostore, kako bi se stvorio lak protok između tvog doma i prirode. Razmisli o instaliranju kliznih vrata, koja možeš otvoriti kako bi se ujedinila dnevna soba s vanjskim dvorištem. Balkon pored tvoje spavaće sobe ili terasa, koja je povezana s tvojom kuhinjom drugi su luksuz koji može učiniti da priroda bude dio tvog doma.

Pročitaj

U najmanju ruku, otvori prozore u umjerenim danima kako bi mogao/la udahnuti svježi zrak i slušati zvukove kiše, vjetra ili ptica napolju. Kada je prevruće ili hladno za otvorene prozore, jednostavno podizanje roletni ili razvlačenje zavjesa, može poboljšati tvoje raspoloženje propuštanjem dnevne svjetlosti i pružanjem uvida u prirodu.

biofilni dekor
Foto: KIM CORNELISON
Dekoriši prirodnim elementima

Biofilni dekor se takođe može manifestovati na manje doslovan način. Osim ukrašavanja živim biljkama, sličan efekat možeš postići ispunjavanjem svog doma teksturama, bojama i oblicima, koji replikuju one koje možeš pronaći u prirodi. Odaberi materijale kao što su drvo, koža i kamen koji potiču iz prirode i odluči se za prigušene, organske tonove u svojim shemama boja. Uključivanje suptilnih nagovještaja prirode u dekor je jednostavan i relativno jeftin način, za njegovanje umirujućih kvaliteta biofilnog dizajna.

Izvor: bhg.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum