Trenutno čitaš
Vege supa od riže i slatkog krompira

Vege supa od riže i slatkog krompira

vege supa

Ovo je idealna vege supa koju možeš napraviti u većim količinama i odmrznuti u onim danima kada nemaš vremena za kuhanje. Skuhaj supu i rižu odvojeno. Prebaci pola supe i pola kuhane riže u odvojene posude za zamrzavanje i zamrzni do mjesec dana. Odmrzni supu u frižideru preko noći prije nego što pomiješaš sa rižom i ponovo zagriješ. Evo kako se pravi: 

Sastojci:

  • 3/4 šolje riže
  • 4 grančice svježeg bosiljka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 češnja bijelog luka, sitno isjeckana
  • 500g batata, oljuštenog i isječenog na kockice
  • 2 supene kašike temeljca od povrća
  • 450g tikvice, narezane na četvrtine po dužini
  • 450g cherry paradajza
  • 1  konzerva slanutka, isprana
  • 1 konzerva crvenog graha, ispranog
vege supa
Foto: Steve Giralt

Priprema:

Skuhaj rižu prema uputstvu na pakovanju. U međuvremenu sitno nasjeckaj stabljike bosiljka, a listove sačuvaj. Zagrij ulje u velikoj šerpi na srednjoj vatri. Dodaj češnjak i stabljike bosiljka i kuhaj, povremeno miješajući, dok ne počnu da rumene, 1 do 2 minute.

Dodaj slatki krompir, temeljac i 8 šoljica vode i pusti da proključa. Smanji vatru i lagano dinstaj dok batat ne omekša (i dalje treba da bude čvrst), 5 do 6 minuta. Dodaj tikvice, vrati na laganu vatru i kuhaj 3 minute.

Dodaj paradajz, grah, slanutak i kuhanu rižu i dinstaj dok se ne zagrije, oko 3 minuta. Posluži sa rezervisanim listićima bosiljka.

Pročitaj

Uživaj u zdravoj supi od povrća!

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum