Veganska pizza, sa raznolikim sastojcima koje nudi biljno carstvo, ne samo da osvaja srca vegana, već oduševljava i one koji se tek upućuju u svaku kulinarsku avanturu.
Svijet pizze, ta gastronomska ikona, u poslednje vrijeme doživljava revoluciju. Tradicionalni sastojci poput sira, mesa i drugih mliječnih proizvoda, koje smo često povezivali s ovim omiljenom ugljikohidratom transformisan je u nešto sasvim novo.
Donosimo ti ultra savršen recept za vegansku pizzu.
Sastojci:
- 1 pizza tijesto (bez glutena, po želji)
- 200 g špinata (svježi ili zamrznuti)
- 3 češnja bijelog luka
- so, biber po ukusu
- 150 g biljnog krem sira
- 75 g biljnog sira
- 1 kašika maslinovog ulja
- 150 g šampinjona
- 2 kašike pinjola
Priprema:
Zagrij pećnicu na 200 ° C. Razvuci tijesto za pizzu. Stavi tijesto za pizzu na lim za pečenje obložen papirom. Ako koristiš zamrznuti špinat, jednostavno ga odmrzni i ocijedi tečnost. Ako koristiš svježi špinat, slanu vodu stavi da proključa, dodaj špinat i pusti da krčka 1-2 minute dok ne počne da vene. Zatim ocijedi špinat i nasjeckaj.
Zagrij malo ulja u posudi i peci bijeli luk 30 sekundi uz miješanje. Zatim dodaj krem sir zajedno sa špinatom. Začini solju i biberom po ukusu i promiješaj. Nanesi kremu od špinata i biljni sir preko tijesta za pizzu. Peci pizzu oko 10-15 minuta dok se sir ne otopi.
U međuvremenu preprži gljive u tavi sa uljem 6-8 minuta do zlatno smeđe boje. Dodaj malo soli po ukusu. Tostiraj pinjole u drugoj posudi bez dodavanja ulja.
Kada je pizza gotova dodaj gljive i pinjole.
Prijatno!
Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.