Trenutno čitaš
Veganska pizza za gastronomske avanturiste

Veganska pizza za gastronomske avanturiste

Veganska pizza
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Veganska pizza, sa raznolikim sastojcima koje nudi biljno carstvo, ne samo da osvaja srca vegana, već oduševljava i one koji se tek upućuju u svaku kulinarsku avanturu.

Svijet pizze, ta gastronomska ikona, u poslednje vrijeme doživljava revoluciju. Tradicionalni sastojci poput sira, mesa i drugih mliječnih proizvoda, koje smo često povezivali s ovim omiljenom ugljikohidratom transformisan je u nešto sasvim novo.

Donosimo ti ultra savršen recept za vegansku pizzu.

Sastojci:

  • 1 pizza tijesto  (bez glutena, po želji)
  • 200 g špinata (svježi ili zamrznuti)
  • 3 češnja bijelog luka
  • so, biber po ukusu
  • 150 g biljnog krem sira
  • 75 g biljnog sira
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 150 g šampinjona
  • 2 kašike pinjola
veganska pizza
Foto: Pinterest

Priprema:

Zagrij pećnicu na 200 ° C. Razvuci tijesto za pizzu. Stavi tijesto za pizzu na lim za pečenje obložen papirom. Ako koristiš zamrznuti špinat, jednostavno ga odmrzni i ocijedi tečnost. Ako koristiš svježi špinat, slanu vodu stavi da proključa, dodaj špinat i pusti da krčka 1-2 minute dok ne počne da vene. Zatim ocijedi špinat  i nasjeckaj.

Zagrij malo ulja u posudi i peci bijeli luk 30 sekundi uz miješanje. Zatim dodaj krem ​​sir zajedno sa špinatom. Začini solju i biberom po ukusu i promiješaj. Nanesi kremu od špinata i biljni sir preko tijesta za pizzu. Peci pizzu oko 10-15 minuta dok se sir ne otopi.

U međuvremenu preprži gljive u tavi sa uljem 6-8 minuta do zlatno smeđe boje. Dodaj malo soli po ukusu. Tostiraj pinjole u drugoj posudi bez dodavanja ulja.

Pročitaj
kuglof sa borovnicama

Kada je pizza gotova dodaj gljive i pinjole.

Prijatno!

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum