Svjetski poznati kuhar Jamie Oliver, otkriva odličan recept za preukusnu vegansku musaku. Idealan ručak ili večera za goste ili tvoje ukućane. Mi smo probali i oduševljeni smo, probaj i ti!
Sastojci:
- 40 g suhih gljiva
- 2 glavice crvenog luka
- 8 češnjeva bijelog luka
- maslinovo ulje
- prstohvat cimeta
- prstohvat svježeg origana
- 2 kašike vinskog sirćeta
- 2 velika patlidžana
- 1 kg krompira
- 2 konzerve kuhanog paradajza
- 200 g feta sira
- 2 jaja
- 500 ml mlijeka
- malo narendanog muškatnog oraščića (opciono)
Priprema:
Gljive prekriti sa 500ml kipuće vode. Oguliti i sitno isjeckati crveni luk i bijeli luk. Ugrijati 2 kašike ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri, dodati cimet i pržiti 1 minutu, a zatim dodati crveni luk i bijeli luk. Dodati listove origana, uliti sirće, pa kuhati pod poklopcem 20 minuta, ili dok ne postane mekano i blago zlatno, redovno miješajući.
U međuvremenu, patlidžane narezati po dužini od 1 cm. Krompir oprati i narezati na debljinu od 1cm, a zatim dodati u tepsiju sa patlidžanima. Složiti paradajz u lonac i izgnječiti ga, pa uliti litru vode i ostaviti da odstoji na srednjoj vatri 30 minuta, redovno miješajući.
Zagrijati rernu na 200ºC. Gljive staviti u blender sa pola fete i jajima. Sipati mlijeko, narendani muškatni oraščić, a potom umutiti dok ne postane glatko. Začiniti sos od paradajza s morskom soli i crnim biberom, a zatim pola kašike staviti u tepsiju od 25 cm x 35cm. Pokriti sa pola patlidžana, posuti 4 kašike kremastog sosa, a zatim ponoviti, završavajući sa preostalim kremastim umakom. Prekriti feta sirom, pa peći 40 minuta, ili dok ne poprimi zlatnu boju.
Možeš poslužiti jelo uz jednostavnu zelenu salatu začinjenu limunom i maslinovim uljem.
Prijatno i uživaj!
Izvor: jamieoliver.com