Trenutno čitaš
Ukusni kuglof sa brusnicama

Ukusni kuglof sa brusnicama

Kuglof je prava zimska poslastica, i zato su praznici idealno vrijeme da ga napraviš. Donosimo ti sjajan recept sa brusnicama koji treba da probaš već danas.

Sastojci:

  • 3 šolje brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1/4 kašičice sode bikarbone
  • 1 1/2 kašičice soli
  • 2 šolje smrznutih brusnica
  • 2 šolje granuliranog šećera (plus još za posipanje)
  • 1 šolja biljnog ulja
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 2  velika jajeta
  • 2 velika žumanca
  • 2 šolje slatke pavlake
Indomie
Indomie

Za glazuru

  • 1 1/2 šolje šećera u prahu
  • 1/4 šolje kisele pavlake
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • 1/4 kašičice soli
kuglof sa brusnicama
Foto: The Spruce / Jessie Sheehan

Priprema:

Zagrij pećnicu na 175 stepeni i namaži pleh za kuglof sprejom za kuhanje ili omekšanim puterom. Premaži granuliranim šećerom, izbaci višak.

Da napraviš kolač, umuti brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so u srednjoj posudi. Dodaj sjeckane brusnice i ponovo umuti.

U velikoj posudi snažno miješaj šećer, ulje i vaniliju oko 30 sekundi. Dodaj jaja i žumance, muti posijle svakog da se sjedini.

Savitljivom lopaticom premiješaj suhe sastojke u mokre u dva dodavanja, naizmjenično sa dva dodavanja kisele pavlake. Prestani sa preklapanjem čim nestane brašna. Nemoj previše miješati.

Prebaci smjesu u pripremljenu tepsiju i zagladi vrh. Peci oko 50 do 60 minuta, rotirajući na pola. Kolač je gotov kada čačkalica umetnuta u sredinu izađe čista.

Pročitaj

Ostavi da se kolač hladi u kalupu oko 5 minuta. Zatim okreni pleh na rešetku za hlađenje još 5min prije nego što podigneš pleh sa kolača. Ostavi da se ohladi na sobnoj temperaturi prije nego što preliješ glazurom.

Da napraviš glazuru, umuti šećer, pavlaku, vaniliju i so. Prelij preko torte. Ostavi da se glazura stegne oko 30-ak minuta prije rezanja i serviranja.

Uživaj u kolaču!

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum