Trenutno čitaš
Najsočniji kuglof sa borovnicama i jogurtom

Najsočniji kuglof sa borovnicama i jogurtom

kuglof
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Postoji li nešto bolje od komada sočnog, aromatičnog kuglofa uz popodnevnu kafu? Ako voliš kuglof, obožavaćeš ovaj recept koji je posebno sočan i osvježavajuć zahvaljujući kombinaciji jogurta i svježih borovnica.

Ukrašen jednostavno, sa šećerom u prahu i cvjetovima jorgovana, izgleda predivno i nenametljivo, savršen za svaku priliku. Donosimo detaljan recept.

Sastojci:

  • 250 g putera
  • 100 g šećera
  • 1 pakovanje vanilin šećera
  • 6 jaja
  • 400 g brašna
  • 100 g skroba
  • 1 pakovanje praška za pecivo
  • 100 ml mlijeka
  • 150 g jogurta
  • 200 g smrznutih borovnica

Uputstvo za pripremu:

Podmaži kalup za kuglof i zagrij rernu na 170°C. Odvoji bjelanke od žumanjaka. Umuti bjelanjke sa 30 g šećera u čvrst snijeg. Stavi snijeg od bjelanjaka u frižider dok ne bude spreman za upotrebu.

Umuti puter sa preostalih 70 g šećera i vanilin šećerom dok ne postane kremast. Postepeno umiješaj žumanca, jedno po jedno. Pomiješaj brašno sa skrobom i praškom za pecivo. Postepeno umiješaj ovu smjesu u tijesto.

Pažljivo dodaj pola snijega od bjelanjaka u tijesto, zatim umiješaj mlijeko i jogurt. Dodaj preostali snijeg od bjelanjaka u tijesto i nježno umiješaj smrznute borovnice. Sve preli u pripremljeni kalup.

Pročitaj
tiramisu od rižinih galeta

Peci kuglof u prethodno zagrijanoj rerni oko 75 minuta. Nakon pečenja, ostavi kuglof da odstoji u kalupu još 30 minuta prije nego ga izvadiš.

Posluživanje:

Prije posluživanja, kuglof pospi šećerom u prahu i ukrasi cvjetovima za dodatni estetski utisak. Uživaj u ovom divnom sočnom kolaču uz omiljeni napitak.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum