Trenutno čitaš
Ukusni i kremasti kolač od kikiriki putera

Ukusni i kremasti kolač od kikiriki putera

Indomie
Indomie

Jesen je idealno vrijeme da napraviš ukusni kolač od kikiriki putera. Većinu sastojaka sigurno već imaš u svojoj ostavi. Uživaj u jednostavnom i kremastom kolaču koji se pravi za pola sata. 

kolač od kikiriki putera
Foto: Shilpa Uskokovic
Sastojci:
  • 6 kašika neslanog putera
  • 250g keksa
  • 1 šolja pečenog kikirikija u medu
  • 1/2 kašičice košer soli
  • 1 2/3 šolje putera od kikirikija
  • 230g punomasnog krem ​​sira
  • 3/4 šolje šećera u prahu
  • 1 1/2 šolje hladne slatke pavlake
Priprema:

Stavi 6 kašika neslanog putera u malu posudu za mikrovalnu pećnicu. Ubaci u mikrovalnu i sačekaj oko 45 sekundi da se otopi.

Izlomi keks rukama na grube komade i stavi u procesor za hranu opremljen nastavkom za sječivo. Obradi dok se fino ne samelje. Dodaj 1/2 šolje pečenog kikirikija u medu i miješaj dok kikiriki ne bude grubo isječen. Dodaj otopljeni puter i 1/4 kašičice košer soli. Miješaj dok se sve ne sjedini i kikiriki bude u manjim komadima, ali ne fino mljevenim.

Prebaci smjesu u tepsiju srednje veličine. Utisni mrvice ravnomjerno na dno i gore sa strane. Ostavi u frižideru ili zamrzni najmanje 30 minuta da se stegne. U međuvremenu, preostalu 1/2 šolje pečenog kikirikija u medu grubo nasjeckaj.

Stavi 1 2/3 šolje putera od kikirikija, 230g krem ​​sira, 3/4 šolje šećera u prahu i preostalu 1/2 kašičice košer soli u procesor hrane. Miješaj dok se dobro ne sjedini, oko 1 minut. Dodaj 1 1/2 šolje hladne guste pavlake i miješaj dok ne postane glatka i gusta, 30 sekundi do 1 minuta. Pazi da ne preradiš previše, jer to može uzrokovati da se mast odvoji i da izgleda zgrušana.

Pročitaj

Prebaci fil u koru i rasporedi u ravnomjeran sloj. Po filu ravnomjerno pospi sjeckani kikiriki. Pokrij plastičnom folijom i stavi u frižider da se stegne, najmanje 5 sati ili preko noći.

Izvadi iz frižidera i uživaj u desertu!

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum