Tikvice su nam uvijek omiljene, bilo da je ljetni period kada im je sezona ili tokom zime. Ovog puta ti donosimo jednostavan recept za ukusne i hrskave palačinke sa tikvicama i krompirom kao glavnim sastojcima. Sigurni smo da ćeš uživati!
Sastojci:
- 2 šolje naribanih tikvica,
- 1 šolja naribanog krompira,
- 1 jaje,
- 1 kašika nasjeckanog peršuna,
- 1 kašičica naribane limunove korice,
- Malo hljebnih mrvica,
- 1 kašika maslaca,
- 2 kašike kiselog vrhnja ili milerama,
- So, biber.
Priprema:
Naribane tikvice i krompir ostavi da odstoje pola sata da puste vodu, dobro ih ocijedi i posoli. Izmuti jaje, dodaj peršun i limunovu koricu. Začini sa biberom i posoli prema ukusu.
Pomiješaj tikvice i krompir i dodaj malo hljebnih mrvica. Zatim dodaj umućeno jaje i sve dobro izmiješaj.
Dobro zagrij tavu i dodaj maslac. Stavi kašičicu mješavine sa tikvicama na vrući maslac i oblikuj palačinku.
Peci palačinke, dok ne dobiju boju pa ih okreni i ponovi postupak sa drugom stranom. Serviraj dok su još tople sa kiselim vrhnjem, mileramo ili umakom po želji
Prijatno!