Ako tražiš tortu bez jaja i dodatog šećera, moraš probati tortu od datula i oraha. Napravljena je od integralnog pšeničnog brašna i ima apsolutno božanski okus.
Ukoliko praviš posnu ili vegan varijantu, koristi neko biljno mlijeko.
Sastojci:
- 25 datula (bez koštica) (197 g)
- (1 + 1/2 šolje) vrućeg mlijeka (375 g)
- 1/2 šolje biljnog ulja (95 g)
- 1 šolja integralnog pšeničnog brašna (120 g)
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/2 šolje oraha (isjeckanih) 50 g
Priprema:
Datule bez koštica potopi u vruće mlijeko 1 sat da postanu mekane. Zatim u činiju dodaj brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dobro umuti.
Zatim kada datule omekšaju, izmiksaj ih u glatku pastu i prebaci u činiju. Dodaj biljno ulje i dobro promiješaj. Dodaj suve sastojke i umuti.
Prebacite tijesto u pleh, pospi orasima i peci na 180 stepeni oko 50 minuta.
Ključne riječi