Trenutno čitaš
Neodoljivi napitak od rogača, ukusniji od tople čokolade!

Neodoljivi napitak od rogača, ukusniji od tople čokolade!

Rogač, koji nazivaju i mediteranskom čokoladom, jedna je od nepravedno zanemarenih namirnica, koja zbog svog sastava predstavlja super zdravi koktel vitamina i minerala. Sadrži najviše kalcijuma, kalijuma i bakra te riboflavina, a popis bolesti i tegoba od kojih štiti je podugačak.

Najčešće se koristi za zdravu probavu i protiv žgaravice, te za smanjivanje lošeg holesterola i šećera u krvi. Osim toga, jača imunitet, kosti i srce.

Shutterstock

Rogač je omiljen u napicima. Od mahuna razlomljenih na manje komade ili mljevenog rogača priprema se čaj, a od praha se pripremaju i slasni, ljekoviti napici. Rogač je sjajna zamjena za kafu ili kakao i toplu čokoladu, a budući da je sladak, pripazi s količinom zaslađivača. Možeš ga dodati u smoothie, domaći puding, torte i kolače, a često se koristi i za zgušnjavanje jela. Danas ti preporučujemo nekoliko varijacija za topli zimski napitak, u kojem ćeš uživati tokom praznika.

Sastojci za tople napitke s rogačem:

Rogač s bademom:

  • 2 šolje biljnog mlijeka od badema
  • 2 kašike rogača u prahu
  • 2 kašike meda
  • 1/2 kašike ekstrakta vanilije
  • 1/4 kašike cimeta

Rogač i kokos:

Pročitaj
smuti

  • 2 kašike rogača u prahu
  • 1 kašika ekstrakta vanilije
  • 1/2 kašičice ekstrakta badema
  • 2 kašičice sirupa od datula ili meda
  • 1/4 kašičice soli
  • 400 ml punomasnog kokosovog mlijeka

Kakao s rogačem:

  • 1 kašika rogača u prahu
  • 1 kašika kakaa
  • 2 kašike meda
  • ½ kašičice cimeta
  • 1 prstohvat muškatnog oraščića
  • 400 ml biljnog mlijeka

Priprema napitaka s rogačem:

Miksaj ili dobro izmiješaj sve sastojke. Sipaj napitak u lončić i zagrij ga, ali ne da prokuva. Sipaj u šolje i posluži dok je toplo.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum