Trenutno čitaš
Ugodi svojim slatkim željama uz neodoljivu čokoladnu tortu sa karamelom

Ugodi svojim slatkim željama uz neodoljivu čokoladnu tortu sa karamelom

čokoladna torta s karamelom

Oslobodi simfoniju okusa uz dekadentnu čokoladnu tortu sa karamelom, gdje se slojevi vlažne čokoladne dobrote susreću s bogatim zagrljajem slane karamele. Ovaj divni desert je fuzija tekstura i ukusa, spajajući baršunastu glatkoću karamele, bogatstvo čokolade i dašak morske soli za bolji doživljaj deserta.

Uronimo u korak po korak pravljenja ovog kulinarskog remek-djela.

čokoladna torta s karamelom
stirtastesmile.com

Sastojci:

Slana karamela

  • 1 šolja granuliranog šećera
  • 5 kašika neslanog putera sobne temperature
  • ½ šolje masne pavlake sobne temperature
  • 1 kašičica morske soli
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Čokoladna torta

  • 1 šolja višenamenskog brašna
  • 1 šolja granuliranog šećera
  • ¼ šolje plus 2 kašike nezaslađenog kakao praha
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • ½ kašičice soli
  • 1 veliko jaje
  • ½ šolje mlaćenice
  • ½ šolje biljnog ulja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • ½ šoljice tople kafe

Caramel Mousse

  • 1 šolja krem sira sobne temperature, mekanog na dodir
  • ½ šolje ohlađenog slanog karamel sosa
  • 1 šolja hladne kreme
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • Karamela za preliv torte
  • ⅓ šolje slanog karamel sosa

Priprema:

Slani karamel sos

Prvo napravi slanu karamelu, koja treba da se ohladi i zgusne u frižideru prije nego što napraviš mousse. Možeš koristiti i visokokvalitetni karamel sos kupljen u prodavnici.

U loncu sa debelim dnom zagrej šećer na srednje niskoj vatri. Ne mešaj prečesto, pusti da se šećer polako topi, povremeno miješajući. Otopljeni karamelizovani šećer skini sa vatre, lagano dodaj puter i gustu pavlaku uz miješanje. Počeće da bubri i pari.

Miješaj dok se potpuno ne sjedini, ako se zapeče, vrati na vatru da se ponovo rastopi. Dodaj morsku sol i ekstrakt vanilije. Nakon što se ohladi, stavite u frižider da se stegne.

Pročitaj

Čokoladna torta

Zagrij rernu na 300F°. Kalup za tortu obložite pek papirom. Stavi suve sastojke u veliku zdjelu, umuti dok se ne sjedine. Suvim sastojcima dodaj jaje, biljno ulje, vaniliju i mlaćenicu, umuti dok se dobro ne sjedine.

Dodaj vruću kafu, miješaj dok se potpuno ne sjedini. Sipaj u kalup za tortu, peci 25-30 minuta ili dok ne izađe čačkalica sa nekoliko mrvica. Nemoj prepeći. Ostavi sa strane da se ohladi.

Caramel Mousse

Umuti gustu pavlaku i vaniliju dok se ne stvori čvrsta krema, ostavi sa strane. U srednjoj posudi umuti krem sir i karamel dok se ne sjedine, ne bi trebalo biti grudvica. Lagano sve pomiješaj dok se ne sjedini.

Uvjeri se da je torta hladna, premaži mousse preko torte, ravnomerno ga rasporedi. Stavi u frižider da se ohladi i stegne, oko 6 sati ili preko noći. Sipaj ⅓ šolje slane karamele na vrh nakon što se stvrdne. Ravnomjerno rasporedi.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum