Trenutno čitaš
TikTok kuvar koji se usudio napraviti “burek sa sirom”

TikTok kuvar koji se usudio napraviti “burek sa sirom”

Bingo - Kataloška akcija
Bingo - Kataloška akcija

Uvijek je dobra ideja upustiti se u kulinarsku avanturu i „dodati“ u život malo arome, mirisa te stvoriti magiju jedinstvenog ukusa. Uostalom, jedna od tajni zanimljivijeg života jeste malo intrige i element iznenađenja koje stvari čini uzbudljivijim. Za to se pobrinuo Neno Svjetlanović, poznatiji kao Neno Cooks, koji tradicionalnu hranu priprema na svoj način, kako kaže „izlazeći iz margina normalnosti“. Zaigravši se u svojoj kuhinji gdje nastaje čarolija, uspio je da napravi pravu gastronomsku priču i svako tradicionalno i regionalno jelo koje spremi učini jedinstvenim.

Foto: Damir Hodzic

Rođen u Zenici u BiH, odrastao na relaciji Čiovo – Zenica i došao u Sarajevo 2008. gdje i danas živi. Po profesiji informatičar već 10 godina, ali kaže da je u životu imao više afiniteta prema branšama vezanim za umjetnost i kulturu, te da mu uopšte ne bi bilo žao kada bi kuhanje u jednom momentu postalo njegova glavna profesija. Pravljenje eksperimenata po kuhinji oduvijek su bili izazov za Nenu, pa se taj izazov vremenom pretvorio u veliku ljubav i strast.

„Ljubav je oduvijek bila tu, samo sam se u početku striktno držao tuđih uputa i recepata. Prekretnica se desila kada sam probao mađarsku gulaš supu i osjetio kako jednostavna stvar, poput dodatka kima jelu, transformiše to jelo. Tada sam  počeo kombinovati sastojke, koje do tada nisam smatrao da idu. Bilo je mnogo eksperimentisanja, kako uspješnog, tako i neuspješnog, ali sam mnogo naučio izlazeći iz margina normalnosti“.

Svako jelo ovog zaljubljenika u kulinarstvo napravljeno je sa mnogo ljubavi. Ljubav prema kuhanju je glavni sastojak Neninih recepata, ali otkrio nam je i gdje najčešće pronalazi inspiraciju.  

„Inspiraciju često nađem u klipovima drugih kreatora. U zadnje vrijeme dosta na short-content platformama jer na njima kreatori pokažu jako malo, tj. samo osnovu, što meni daje mnogo prostora da uradim ostatak na svoj način bez da skrnavim tuđi recept“.

Osim njegovih sjajnih recepata koji instantno otvaraju apetit, ono što je privuklo našu pažnju je harizmatičnost ovog Zeničanina, te njegov specifičan, spontan i humorom obojen način na koji objašnjava postupak pripreme hrane. Njegovi sarkastični komentari u videima dok priprema hranu nerijetko nas nasmiju do suza. A da li je Neno takav i u stvarnosti?

„Iako je humor u videima jako sličan mom ličnom, ipak je ono što vidite u videima karakter koji je po nekim stvarima slična, ali dosta ekstremnija verzija Nene“.

Otkrio nam je koji video je najdraži njemu, a koji video se najviše dopada njegovoj publici.

„Meni najdraži je zidarski sendvič i grah jer je bilo zabavno praviti te videe, puno truda je uloženo i u njima je najviše mojih kreativnih i unikatnih ideja. Mnogo toga interesantnog se desilo tokom snimanja.  Mislim da je publici najdraži ‘čips’, vjerovatno jer se u tom videu najviše patim. Taj klip je, u biti i probio moj kanal“.

Foto: Damir Hodzic

Inače je ljubiteljima hrane i kulinarstva teško da se odluče koja im je hrana omiljena, ali Nenin odgovor je bio brz i kratak.

„Burek i pizza Napoletana“.

Ono što je must have Nenine kuhinje je to da je kuhinja uredna ustvari, a otkrio nam je i koja je to namirnica sa kojim najviše voli da radi.

„U haosu nema nikakvog komfora nit želje da se spremi nešto. Kuhanjem u haosu možete dobiti samo nerviranje. Omiljena namirnica… Luk. Ako jelo počinje sa sjeckanjem luka, zna se da se sprema nešto dobro. Takođe, u zadnje vrijeme obožavam da radim sa brašnom“.

Foto: Damir Hodzic

Od svih eksperimenata iz svoje kuhinje Neno posebno izdvaja dva specijaliteta.

„Ovčarsku pitu bih izdvojio jer sam je napravio zato što nisam imao priliku da je probam na našim prostorima, a često sam gledao Gordon Ramsaya kad sam bio mlađi i uvijek je govorio o tom jelu. Nije toliko komplikovano jelo, ali kada sam ga napravio, bilo je savršeno. Takođe, neku noć sam, dosta pripit, u 4 ujutro, svojoj pijanoj ekipi spremao divlju pastrmku na oblačićima od rižinog papira sa ‘spicy mayo’ sosom, puterom sa začinskim biljem i mikro salatom. Sve je bilo iz glave i mislim da sam razvalio to jelo“.

Svojim videima Neno je osvojio široku publiku Instagrama i TikToka, ali time nisu zatvoreni njegovi planovi i ambicije što se tiče kuhanja u budućnosti.

„Plan da se moj kanal i balkanska hrana proširi izvan granica Balkana i radi kontent na stranom jeziku još uvijek stoji. Što se Balkana tiče, možda bude neke televizijske varijante. Sve ćemo vidjeti. Za sada i ovo što radim uzme veoma puno vremena i ponekad zna da bude zamorno“.

Za kraj razgovora Neno je imao i poruku za Ultra čitateljke i čitaoce, za ljubitelje hrane i kuhanja, te za one koji će to tek postati.  

„Vježbajte, eksperimentišite, probajte sve što vam padne na pamet i radujte se svojim neuspjesima. Mnogo više ćete naučiti kada vidite kako hrana i namirnice reaguju kada uradite nešto neispravno, nego kada uradite nešto ispravno, tako da meni bude drago kada god napravim neki fail u kuhinji jer znam da sam u tom trenutku naučio nešto novo. Rutom kojom ide većina kuhara u domaćinstvima – nauči praviti pitu i još pet sporo kuhanih narodnih jela, ispraksaj se u njima i pravi ih savršeno svaki put – nećete puno postići. Ujedno, za kuhanje vam ne treba talenat kao za muziku, glumu, sport… Kuhanje je 95% čisto znanje i iskustvo tako da u kuhanju nema onoga ‘nije ovo za mene’. Sa druge strane, ako vam kuhanje ne stvara zadovoljstvo i nije vam zanimljivo, to je druga stvar. Onda to ostavite nekom drugom“.

Pročitaj

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum