Trenutno čitaš
10 najboljih sunčanih destinacija za bijeg od zime

10 najboljih sunčanih destinacija za bijeg od zime

Hladno vrijeme nije za svakoga. Naravno, postoji određena udobnost u okupljanju oko kamina ili lutanju po najboljim adventima na svijetu, ali mnogi od nas bi radije bili na ležaljci, ljenčarili na toplom suncu tokom cijele godine.

Ako se trenutno smrzavaš i tražiš malo sunca, mi imamo pravu stvar. Na osnovu faktora poput prosječne temperature, količine kiše i snijega, dnevnih sati sunčeve svjetlosti i sezonskih troškova hotela (kao i istraživanja bloga o putovanjima ParkSleepFly i servisa za savjetovanje o novcu Forbes Advisor), došli smo do najboljih sunčanih destinacija, dok je zima na sjevernoj hemisferi.

Neke od predstavljenih destinacija su tople tokom cijele godine; druge pobjeđuju na osnovu toga što su na južnoj hemisferi, što znači toplije temperature kada je na sjeveru hladno. Evo koje zimsko-sunčane destinacije su najbolje, i koje su prosječne temperature u svakoj od njih, od oktobra do marta.

Dubai, UAE

Jeste li ikada vidjeli sliku Dubaija gdje nije baš, baš sunčano? Dubai ima mnogo sunčeve svjetlosti (prosječno 8,82 sata dnevno, zapravo) i zaista visoke prosječne temperature – cca 21 stepen.

Foto: Shutterstock

Bangkok, Tajland

Nudeći slične nivoe sunčeve svjetlosti i topline kao Dubai, tajlandski glavni grad Bangkok je malo jeftiniji. Često je bolje posjetiti Bangkok zimi, kada je umjereno toplo, nego u proljeće i ljeto (kada je stvarno, stvarno vruće). Prosječna temperatura je 18C.

Foto: Shutterstock

Kejptaun, Južnoafrička Republika

Od oktobra do marta, u Kejptaunu je ljeto. Budući da je najjužniji grad Afrike, u ovo doba godine južnoafrička destinacija takođe ima duge, sunčane dane (sa 10,22 sata dnevnog svjetla, u prosjeku) i primjetan nedostatak kiše – drugim riječima, to je najbolje mjesto za sunčanje tokom zime.

sunčane destinacije
Foto: Shutterstock

Kankun, Meksiko

Kankun bi mogao da ima reputaciju za ludorije na žurkama – ali ako ne odeš tokom proljećnog raspusta (tj. ako ideš u zimsko doba), dobićeš svu ljepotu ovog meksičkog mjesta na plaži bez razularenih mladih. Najbolje vrijeme za posjetu je novembar.

sunčane destinacije
Foto: Shutterstock

Gran Canaria, Španija

Osim što je najveće od Kanarskih ostrva i ima mnoštvo fascinantnih vulkanskih pejzaža i bezbroj bijelih pješčanih plaža, Gran Canaria je poznata po svojoj zimskoj toplini. Ovdje postoji dodatna pogodnost za Evropljane, koji ovdje mogu vrlo lako doći i ne treba im viza za posjetu.

sunčane destinacije
Foto: Shutterstock

Bali, Indonezija

Sa izuzetno visokim prosječnim dnevnim temperaturama od 28C, indonežansko ostrvo Bali je takođe, za slučaj da već ne znaš, legendarno po tome što je bukvalno kao raj na zemlji. Takođe se može pohvaliti u prosjeku sa 12,5 dnevnih sunčanih sati tokom zime.

Foto: holidify.com

Buenos Aires, Argentina

Još jedno mjesto na južnoj hemisferi, Buenos Aires, ima najviše prosječne zimske temperature bilo gdje na ovoj listi. Takođe se može pohvaliti dugim danima (u prosjeku 10,76 sati dnevnog svjetla) i, kao jedan od najvećih i najprometnijih gradova u Južnoj Americi, više nego dovoljno stvari za vidjeti i raditi.

Pročitaj

Foto: Shutterstock

Džajpur, Indija

Glavni grad države Radžastan je polusušan i nedaleko od prave pustinje, tako da u vrijeme njegove zime zapravo ne pada mnogo kiše – u stvari, samo 0,3 inča mjesečno. Što znači da je vrijeme obično savršeno za razgledanje renomiranih znamenitosti Džajpura kao što su veličanstveni Hawa Mahal i Jal Mahal, kao i sve ostale brojne Unesco lokacije u Pink Cityju.

sunčane destinacije
Foto: lonelyplanet.com

Krabi, Tajland

Od svojih hramova i pećina do plaža, odmaralište Krabi na tajlandskoj obali Andamana predstavlja fantastičnu zimsku destinaciju. Prema Forbes Advisoru, Krabi je još privlačniji zbog niskih troškova – u prosjeku, sedam noćenja u ovdašnjem hotelu koštaju nešto više od 50 funti (61 dolar).

sunčane destinacije
Foto: hotels.com

Šarm el Šejk, Egipat

Šarm je poznat po tirkiznoj vodi i nebu bez oblaka tokom cijele godine – nije ni čudo što je ovo mjesto tako popularno za evropske turiste. Egipatski grad takođe ima prednost što je relativno blizu kontinentalne Evrope, omogućavajući brz bijeg sa hladnog sjevera kontinenta.

sunčane destinacije
Foto: flypgs.com

 

Izvor: timeout.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum