Trenutno čitaš
Šta treba da sadrži ljetna putna apoteka?

Šta treba da sadrži ljetna putna apoteka?

Jysk
Jysk

Obožavamo putovanja, ljetovanja i godišnje odmore, ali brige nam ponekad zadaju pakovanje i priprema, koji mogu biti jako stresni. Ponekad se dovedemo do toga da stotine stvari želimo spakovati u kofer, pa onda moramo odabrati samo ono što je neophodno za ugodno putovanje.

U toku putovanja nerijetko se dešavaju manji zdravstveni problemi koji mogu da nam pokvare cijelo ljetovanje. Zbog toga smo pitali magistra farmacije Borisa Bojića šta je to što bi trebalo da bude dio svake putne apoteke, a otkrili smo i par korisnih savjeta šta koristiti prije puta i u toku putovanja da bi se izbjegle najčešće zdravstvene komplikacije usljed promjene klime i sredine.

Pexels

Počela je sezona godišnjih odmora. Kako učiniti odmor ugodnim što i šta svaka ljetna putna apoteka treba da sadrži? Šta je to što sa nama treba da krene na put?

Da bi spriječili mučninu u putu i početak odmora učinili ugodnim (pogotovo ako ste skloni mučnini tokom vožnje) potrebno je imati pri ruci lijek protiv mučnine i na vrijeme ga popiti. Preparate namijenjene za smanjenje mučnine u toku putovanja neophodno je popiti bar 30 minuta prije polaska da bi ispoljili svoje djelovanje na vrijeme. Alergije, bol i temperatura su česta stanja koja je potrebno tretirati tokom putovanja i ljetovanja s toga je preporuka da se u putnoj apoteci uvijek nađu analgetici u obliku sirupa ili tableta, te toplomjerU slučaju alergijske reakcije kod odraslih potrebno je da putna apoteka sadrži antihistaminik. U slučaju manjih povreda i opekotina prva pomoć takođe bi trebala da se nađe kao dio ljetne putne apoteke. Zaštita od insekata i njega poslije ujeda su neizostavan dio putne apoteke u toku ljeta.

Pexels

Ljetovanje podrazumijeva promjenu klime, drugačiju hranu ili vodu. Kako izbjeći stomačne komplikacije koje te promjene mogu da uzrokuju?

Ljetovanje često podrazumijeva promjenu klime, hrana je drugačija (ponekad se ne slaže sa našim sistemom za varenje) ili koristimo lokalnu vodu iz česme za piće. Sve to može dovesti do stomačnih komplikacija (dijareja i zatvor), a svakako ne želimo biti nespremni za takvu vrstu zdravstvenog problema. Probiotici su značajni za prevenciju stomačnih komplikacija.  Sa probioticima je najbolje početi 5-6 dana prije puta i nastaviti primjenu sve do povratka kući.

Ukoliko dođe do dijareje i gubitka tečnosti neophodno je brzo zaustaviti dijareju i nadoknaditi tečnost. Opšte liječenje dijareje kod djece podrazumijeva primjenu probiotika i rehidraciju djeteta. Pored primjene određenih rastvora za rehidraciju važno je uzimati i dovoljno tečnosti.

Pexels

Već je poznato da je SPF važan tokom ljeta kao osnovna zaštita za našu kožu. Šta je još bitno za njegu kožu tokom ljetnih dana?

Pročitaj

Većina odlaskom na ljetovanje želi da se izlaže što više suncu bilo radi užitka ili radi estetike (preplanuli ten nam je danas svima privlačan), a u suštini sunčanje i predstavlja ljeto. Međutim, pretjerana izloženost suncu bez zaštite može dovesti do oštećenja kože, a u najgorem slučaju do nastanka opekotina. Zaštitu postižemo korišćenjem preparata za zaštitnim faktorom (SPF – sun protection factor).

Bez obzira koliko se trudili da se zaštitimo u toku ljeta skoro je nemoguće u potpunosti izbjeći UV zračenja, pa je neophodno da našoj koži posvetimo pažnju koju zaslužuje nakon dana provedenog sunčajući se. Da bismo pomogli koži da se oporavi od štetnih efekata nakon izlaganja suncu neophodno je odabrati efikasnu hidratantnu njegu koja će pružiti olakšanje od osjećaja iritacije i suvoće.

Takođe, kao što njegujemo kožu spolja potrebna je njega i iznutra, a to postižemo oralnom primjenom antioksidanasa koji čuvaju našu kožu od štetnih zračenja. Preporuke se daju uglavnom prema fototipu kože. Antioksidanse bi trebalo koristiti prije i u toku ljetne sezone.

Pexels

Ne zaboravi da je njega i pravilna briga o sebi pola zdravlja i ljepote, a dobra vijest je da svoju savršenu putnu apoteku možeš spakovati na jednom mjestu. Potrebno je samo da zaviriš u Webshop Anapharm ZU apoteke “Dr Golić” ili u neku od ovih apoteka gdje ćeš pronaći sve što ti je potrebno za ugodan put.


																																							

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum