Trenutno čitaš
Šta se dešava sa tvojim tijelom ako svaki dan hodaš 30 minuta?

Šta se dešava sa tvojim tijelom ako svaki dan hodaš 30 minuta?

Istražili smo 10 fizioloških i psiholoških prednosti hodanja od 30 minuta svaki dan.

Hodanje je jednostavan i pristupačan oblik vježbe koji nudi brojne zdravstvene dobrobiti, a evo nekih od ključnih prednosti hodanja…

pexels

Kontrola tjelesne težine

Hodanje ti može pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine ili pomoći u mršavljenju sagorijevanjem kalorija. Intenzitet i trajanje šetnji može uticati na broj sagorjelih kalorija.

Kardiovaskularno zdravlje

Redovno hodanje može poboljšati kardiovaskularnu kondiciju jačanjem srca, snižavanjem krvnog pritiska i poboljšanjem cirkulacije. Smanjuje rizik od bolesti srca, moždanog udara i drugih kardiovaskularnih stanja.

pexels

Mentalno blagostanje

Pokazalo se da hodanje ima pozitivne efekte na mentalno zdravlje. Može pomoći u smanjenju simptoma anksioznosti i depresije, poboljšati raspoloženje, povećati samopouzdanje i obezbijediti bolji san.

Zdravlje kostiju i zglobova

Hodanje je kao vježba sa utezima, koja pomaže poboljšati gustoću i snagu kostiju, smanjujući rizik od osteoporoze. Takođe održava zglobove pokretljivima, podmazanima i može ublažiti ukočenost i bol u zglobovima.

pexels

Poboljšana probava

Hodanje pomaže u probavi stimulišući mišiće stomaka i crijeva, podstičući efikasnije kretanje hrane kroz probavni sistem. Može pomoći smanjiti rizik od zatvora i poboljšati cjelokupno zdravlje crijeva.

Poboljšana imunološka funkcija

Redovno vježbanje umjerenog intenziteta poput hodanja, može ojačati imunološki sistem, čineći nas manje osjetljivim na uobičajene bolesti i infekcije.

pexels

Upravljanje dijabetesom

Hodanje može pomoći u kontroli razine šećera u krvi, poboljšanju osjetljivosti na inzulin i smanjenju rizika od razvoja dijabetesa tipa 2.

Pročitaj
aerodrom Doha

Povećana razina energije

Redovno hodanje može povećati tvoj nivo energije povećanjem protoka kiseonika kroz tijelo, poboljšanjem kardiovaskularne kondicije i otpuštanjem endorfina, koji su prirodni pojačivači raspoloženja.

pexels

Poboljšana kognitivna funkcija

Hodanje je povezano s boljom kognitivnom funkcijom i pamćenjem. Može poboljšati zdravlje mozga i smanjiti rizik od kognitivnog pada i bolesti povezanih sa starenjem, kao što je demencija.

Dugovječnost

Studije su pokazale da je redovno hodanje povezano s dužim životnim vijekom. Doprinosi cjelokupnom zdravlju i smanjuje rizik od hroničnih bolesti, a samim tim produžuje životni vijek.

Izvor: boxrox.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum