Trenutno čitaš
Šta se dešava sa tvojim tijelom ako svaki dan hodaš 30 minuta?

Šta se dešava sa tvojim tijelom ako svaki dan hodaš 30 minuta?

Jysk
Jysk

Istražili smo 10 fizioloških i psiholoških prednosti hodanja od 30 minuta svaki dan.

Hodanje je jednostavan i pristupačan oblik vježbe koji nudi brojne zdravstvene dobrobiti, a evo nekih od ključnih prednosti hodanja…

pexels

Kontrola tjelesne težine

Hodanje ti može pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine ili pomoći u mršavljenju sagorijevanjem kalorija. Intenzitet i trajanje šetnji može uticati na broj sagorjelih kalorija.

Kardiovaskularno zdravlje

Redovno hodanje može poboljšati kardiovaskularnu kondiciju jačanjem srca, snižavanjem krvnog pritiska i poboljšanjem cirkulacije. Smanjuje rizik od bolesti srca, moždanog udara i drugih kardiovaskularnih stanja.

pexels

Mentalno blagostanje

Pokazalo se da hodanje ima pozitivne efekte na mentalno zdravlje. Može pomoći u smanjenju simptoma anksioznosti i depresije, poboljšati raspoloženje, povećati samopouzdanje i obezbijediti bolji san.

Zdravlje kostiju i zglobova

Hodanje je kao vježba sa utezima, koja pomaže poboljšati gustoću i snagu kostiju, smanjujući rizik od osteoporoze. Takođe održava zglobove pokretljivima, podmazanima i može ublažiti ukočenost i bol u zglobovima.

pexels

Poboljšana probava

Hodanje pomaže u probavi stimulišući mišiće stomaka i crijeva, podstičući efikasnije kretanje hrane kroz probavni sistem. Može pomoći smanjiti rizik od zatvora i poboljšati cjelokupno zdravlje crijeva.

Poboljšana imunološka funkcija

Redovno vježbanje umjerenog intenziteta poput hodanja, može ojačati imunološki sistem, čineći nas manje osjetljivim na uobičajene bolesti i infekcije.

pexels

Upravljanje dijabetesom

Hodanje može pomoći u kontroli razine šećera u krvi, poboljšanju osjetljivosti na inzulin i smanjenju rizika od razvoja dijabetesa tipa 2.

Pročitaj

Povećana razina energije

Redovno hodanje može povećati tvoj nivo energije povećanjem protoka kiseonika kroz tijelo, poboljšanjem kardiovaskularne kondicije i otpuštanjem endorfina, koji su prirodni pojačivači raspoloženja.

pexels

Poboljšana kognitivna funkcija

Hodanje je povezano s boljom kognitivnom funkcijom i pamćenjem. Može poboljšati zdravlje mozga i smanjiti rizik od kognitivnog pada i bolesti povezanih sa starenjem, kao što je demencija.

Dugovječnost

Studije su pokazale da je redovno hodanje povezano s dužim životnim vijekom. Doprinosi cjelokupnom zdravlju i smanjuje rizik od hroničnih bolesti, a samim tim produžuje životni vijek.

Izvor: boxrox.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum