Trenutno čitaš
Pet self care navika koje preuzimamo od Skandinavaca

Pet self care navika koje preuzimamo od Skandinavaca

U današnjem svijetu, više nego ikada, ljudi traže načine da održe emocionalno i fizičko blagostanje. Skandinavci su poznati po svojoj opuštenoj životnoj filozofiji i pristupu samopomoći.

Evo pet self care navika koje možemo preuzeti od njih kako bismo poboljšali kvalitet svog života.

Hygge: udobnost i harmonija

Skandinavci su poznati po konceptu “hygge”, koji se fokusira na stvaranje udobnosti, topline i harmonije u svakodnevnom životu. Ovaj pristup podstiče ljude da cijene male trenutke sreće, poput ispijanja toplog napitka u udobnom okruženju ili dijeljenja vremena sa voljenima.

@martynaszalacka

Friluftsliv: aktivan život na otvorenom

Friluftsliv je skandinavski koncept aktivnog života na otvorenom. Redovno provođenje vremena u prirodi ima pozitivan uticaj na fizičko i mentalno zdravlje. Bilo da je riječ o šetnjama, vožnji bicikla ili jednostavnom boravku u prirodi, ova navika podstiče osećaj blagostanja.

@starsouls_

Fika: pauza za kafu i druženje

Švedska tradicija “fika” podrazumijeva uzimanje kratke pauze tokom dana za kafu i druženje s kolegama ili prijateljima. Ova navika ne samo da omogućava relaksaciju, već i jača socijalne veze, što je ključ za emocionalno blagostanje.

@selintufanoglu

Lagom: balansom i umjerenošću do sreće

Pročitaj
loš san, spavanje,

Pojam “lagom” dolazi iz švedskog jezika i označava balans i umjerenost. Skandinavci teže tome da pronađu sredinu između ekstrema, čime stvaraju stabilnost u svom životu. Ova filozofija može poslužiti kao podsjetnik da se izbjegava pretjerivanje i da se traži ravnoteža u različitim aspektima života.

@catherinevilhem

Sauna i hidroterapija: detoksikacija u toplim vodama

Finska je dom sauna, koje igraju važnu ulogu u načinu života mnogih ljudi. Redovno korišćenje saune može imati brojne koristi za zdravlje, uključujući detoksikaciju tijela, poboljšanje cirkulacije i opuštanje mišića, pa smo odlučili da i ovu self care naviku preuzmemo od Skandinavaca.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum