Trenutno čitaš
Vikend preporuka: Čarobni planinski prsten na planini Čvrsnici

Vikend preporuka: Čarobni planinski prsten na planini Čvrsnici

Idealno je vrijeme za odlazak u prirodu. Naša zemlja obiluje predivnim prirodnim bogatstvima: planinama, rijekama, jezerima, šumama, pa nam je često teško da donesemo odluku gdje se zaputiti. 

Gdje god krenemo po Bosni i Hercegovini idemo po planinama i niz planine. Zemlja prebogata planinskim vijencima je zaista pravi raj za planinare i ljubitelje odmora u magičnoj prirodi. Planine su veoma popularne zimi za sve koji vole zimski sport, ali i ljeti nisu ništa manje privlačne kada možemo da otkrijemo brojne skrivene zanimljivosti i čarolije. Vrijeme je da se spakujemo i krenemo u planine, a ovog puta predlažemo planinsku oazu Čvrsnicu i jedan od najljepših simbola Parka prirode Blidinje – Hajdučka vrata.

Foto: Instagram/outdoorbosnia

Smještena na istočnom dijelu planine Čvrsnica, predstavljaju prirodni fenomen stvaran vjekovima. To je zapravo karakteristični prsten u stijeni. Hajdučka vrata se nalaze na 2000 m nadmorske visine i odredište su brojnih planinara i zaljubljenika u prirodu, koji odavde mogu uživati u zaista prekrasnom, jedinstvenom i neprocjenjivom pogledu na Divu Grabovicu, stijenu Velikog Kuka, Čabulju, Velež i Prenj.

Foto: Instagram/mountainadventures__

Ovaj geomorfološki spomenik prirode predstavlja jedan od najljepših vidikovaca na bosansko – hercegovačkim planinama. Hajdučka vrata ili Mijatov prolaz kako ga još nazivaju je prirodni fenomen neobične ljepote pred kojim zastaje dah i pred kojim možemo doživjeti spoznaju koliko je priroda zaista moćna.

Foto: Instagram/samra_meskic

Naime, legenda kaže da su na ovom mjestu proglašavani hajduci i da svaki hajduk koji prođe kroz ova vrata će biti otporan na metke. Mjesto gdje su hajduci bili sigurni od bilo kakvih potjera i progona.

Pročitaj

Staza koja vodi do ovog prirodnog fenomena nije tehnički zahtjevna, ali standardna planinarska oprema prilagođena vremenskim uslovima je svakako neophodna za siguran put do ovog čarobnog mjesta.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum