Ljetni dani donose sa sobom ne samo vrućinu, već i želju za laganim obrocima koji se brzo pripremaju. Evo tri ukusne ideje za večeru koje su jednako primamljive koliko su jednostavne za pripremu, salate su idealne za večeri kada nismo baš inspirisani za kuhanje.
Ukusne ljetnje tartine
Letnje tartine su savršen izbor za laganu i osvežavajuću večeru. Kombinuju slatko-slano i hrskavo, pružajući punoću ukusa u svakom zalogaju.
Sastojci:
- Kriške tostiranog hljeba
- Jagode, isjeckane na komade
- Crveni paradajz, isjeckan na kolutove
- Krastavac, isječen na tanke kolutove
- Avokado, isječen na kockice
- Feta sir, izmrvljen
- So, biber
- Maslinovo ulje
- Balzamiko sirće
Priprema:
U činiji pomješaj isjeckane jagode, crveni paradajz, krastavac, avokado i izmrvljen feta sir. Začini solju, biberom, maslinovim uljem i balzamiko sirćetom po ukusu. Dobro promiješaj sve sastojke. Stavi pripremljenu mješavinu na tostirane kriške hljeba.
Posluži i uživaj u osvežavajućem ljetnjem obroku!
Salata sa mozzarellom
Sastojci:
- Mozzarella
- Krastavci, isjeckani na tanke kolutove
- Trešnje, isjeckane na polovine
- Pistaći
- Peršun, sitno isjeckan
- Maslinovo ulje
- Biber
Priprema:
Stavi mozzarellu na tanjir. Dodaj isjeckane krastavce, trešnje, pistaće i peršun. Prelij maslinovim uljem. Posoli i pobiberi po ukusu.
Salatu posluži odmah i uživaj u njenom jednostavnom, ali bogatom ukusu!
Salata od leblebija
Sastojci:
- Leblebije
- Crveni luk, isječen na tanke trakice
- Cherry paradajz, isjeckan
- Mladi špinat
- Sok od limuna
- Maslinovo ulje
- So, biber, kim
Priprema:
Peci leblebije u rerni sa solju, biberom i kimom dok ne postanu zlatno smeđe. Na istom plehu u rerni, karamelizuj isječeni crveni luk. U činiji pomiješaj hrskave leblebije, karamelizovani crveni luk, cherry paradajz i mladi špinat. Prelij sokom od limuna i maslinovim uljem. Dobro izmiješaj sve sastojke.
Posluži salatu i uživaj u njenom osvježavajućem ukusu!
Ove jednostavne salate će učiniti ljetnje večeri još ukusnijim i lakšim!
Naslovna fotografija: elviramasson