Trenutno čitaš
Rezultati Sedmice visoke mode u Parizu: Najbolje u sezoni proljeće/ljeto 2024. godine

Rezultati Sedmice visoke mode u Parizu: Najbolje u sezoni proljeće/ljeto 2024. godine

Afrodita - Cherry Blossom
Afrodita - Cherry Blossom

Završen je još jedan maraton modnih revija. Ovog puta biramo ono najljepše direktno sa Sedmice visoke mode u Parizu za sezonu proljeće/ljeto 2024.

JEAN PAUL GAULTIER

Gostujuća dizajnerka nove Jean Paul Gaultier couture kolekcije, Simone Rocha, proučavala je Gaultierovu arhivu šest mjeseci kako bi se odlučila za svoje favorite. Rocha je uspjela stvoriti buntovne i provokativne, ali u isto vrijeme vrlo senzualne i ženstvene modne kreacije.

SCHIAPARELLI

Nastavljajući svoje eksperimente na polju nadrealizma, Daniel Roseberry je iznenada počeo razmišljati o (ne)harmoničnom suživotu moderne tehnologije i visoke mode. Tako su njegova razmišljanja potaknula tim Schiaparellija da od mikročipova, mobilnih telefona i drugih proizvoda 21. vijeka kreira haljinu i “dijete”. Naravno, Daniel je gore navedeno ukrasio svom velikodušnošću mode sa Swarovski kristalima.

VALENTINO

Pierpaolo Piccioli zajedno sa ateljeom Valentino, pokazao je snažnu vezu između sadašnjosti i budućnosti. Kancelarijska odijela i radni kombinezoni sprijateljili su se s prozirnim bluzama s velikim mašnama i perjem, sakoi s prostranim džepovima sa balskim suknjama u slojevima, a visoke kožne rukavice sa masivnim nakitom u boji plemenitih metala.

MAISON MARGIELA

Direktor modnog dramskog teatra, koji je i kreativni direktor Maison Margiela, John Galliano, upoznao nas je sa dramatičnim modnim kreacijama. Jedni su nosili savršeno skrojene kapute sa uočljivim šavovima, drugi su na improvizovani podijum (teturajući se i uplašeno gledajući) izašli u poderanim tajicama i suknjama, treći su pokazivali golotinju, a neki su hodali u figuriranim sakoima u „paučini“ i trenč kaputima sa šeširima koji su izgledali kao da su sašiveni od kartonskih kutija. Revija Maison Margiela Couture za proljeće 2024. bila je dugo očekivani događaj o kojem se pričalo tokom Sedmice mode u Parizu. Revija  je održana ispod mosta Pont Alexandre III i opisana je kao “transcendentna kolekcija” ispunjena fantazijom i pozorišnom modom, dokaz moći razbijanja barijera i prihvaćanja budućnosti u kojoj moda ne poznaje granice.

DIOR

Pročitaj

Na Diorovoj reviji zidove piste ukrasila je instalacija printane tapiserije sa 23 ogromne haljine i detaljima teksture koja se dobija tkanjem. Marija Gracija Chiuri nastavila je da inspiraciju traži u prošlosti.

FENDI

Kim Jones je prešao na stranu minimalizma: smjestio se na geometrijski prostor, koji je ukrasio staklenim perlama, na modnu pistu donio samo 39 lookova, a kao glavni detalj revije odabrao topove od otpadnog materijala. Kreativni direktor prepoznao je trenutak za promjene, usmjerivši se prema minimalizmu i geometrijskim formama. Ovaj izbor je jasno označavao pomak ka novom poglavlju u Fendi modnoj priči.

CHANEL

Virginie Viard je magično sjedinila lakoću, ljepotu i ženstvenost na Chanelovoj proljetnoj haute couture reviji. Iako nije striktno držala temu do kraja, Viardova inspiracija je bila balet, a ta ideja je prožimala cijelu kolekciju. U središtu pažnje bila je prepoznatljiva Chanelova kombinacija, koja je bila elegantna i sofisticirana.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum