Trenutno čitaš
Kim Jones transformiše Fendi: Minimalizam i održivost na modnoj pisti

Kim Jones transformiše Fendi: Minimalizam i održivost na modnoj pisti

Afrodita - Cherry Blossom
Afrodita - Cherry Blossom

U svijetu visoke mode, Fendi je oduvijek bio sinonim za luksuz, inovacije i besprijekoran stil. Kolekcija proljeće-ljeto 2024. godine koju smo vidjeli na Sedmici visoke mode u Parizu nije izuzetak, ali ovoga puta, modna kuća nas je iznenadila revolucionarnom couture kolekcijom. Naime, Kim Jones je prešao na stranu minimalizma: smjestio se na geometrijski prostor, koji je ukrasio staklenim perlama, na modnu pistu donio samo 39 lookova, a kao glavni detalj revije odabrao topove od otpadnog materijala. 

Kreativni direktor prepoznao je trenutak za promjene, usmjerivši se prema minimalizmu i geometrijskim formama. Ovaj izbor je jasno označavao pomak ka novom poglavlju u Fendi modnoj priči.

Revija je otvorena sa crnom haljinom, a potom je uslijedilo nekoliko kompleta od midi suknji jednostavnog kroja i topova koji su blago prekrivali grudi. Lakonski sakoi u čokoladnoj boji, pomiješani sa šljokicama, stajali su rame uz rame sa prozirnim ili čvrstim haljinama do poda, kožnim haljinama, sa rukavicama izvezenim šljokicama i srebrnim detaljima. Tu je, naravno, i krzno – važna komponenta Fendi kolekcije. Ovog puta, Jones i tim su bili u mogućnosti da demonstriraju krzno bez njegove direktne upotrebe u prirodnim i umjetnim oblicima. “Uradili smo to sa vezom.” Tako smo vidjeli haljine i kapute za koje se činilo da su napravljeni od punopravne krznene tkanine.

 

Kim Jones nije oklijevao u svojoj viziji. Kolekcija je više grafička nego romantična, istražujući futuristički duh koji je Fendi naslijedio od legendarnog Karla Lagerfelda. Uprkos minimalističkom pristupu, Jones nije zaboravio na važnost održivosti. Kao ključni detalj kolekcije, dizajner je odabrao topove od otpadnog materijala, ističući potrebu za odgovornim pristupom modi. Ova odluka ne samo da prati globalne trendove održivosti, već i postavlja Fendi kao lidera u kreiranju odgovornih luksuznih komada.

Fendi je oduvijek bio sinonim za ekskluzivnost krzna, ali ovoga puta, tim je odveo tradiciju korak dalje. Umesto direktnog korišćenja pravog krzna, Jones je demonstrirao inovacije kroz vezenje. Haljine i kaputi odišu sofisticiranošću perja, kreirajući iluziju pokreta i lakoće. Ova tehnika je osvježila tradicionalni pristup krznu, prikazujući ga u sasvim novom svjetlu.

Pročitaj
crveni karmin

Kim Jones i njegov tim uspeli su stvoriti kolekciju koja istovremeno poštuje naslijeđe Fendija, ali i otvara vrata budućnosti. Minimalizam, održivost i inovacije postali su ključni elementi, označavajući početak nove ere u Fendi couture modi. Proljeće-ljeto 2024. će zauvijek ostati upamćeno kao trenutak kada je Fendi kročio hrabro u nepoznato, sačuvavši svoju suštinu, ali predstavljajući je u potpuno novom svjetlu.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum