Trenutno čitaš
Zašto svi pričaju o reviji Maison Margiela Couture?

Zašto svi pričaju o reviji Maison Margiela Couture?

Afrodita - Cherry Blossom
Afrodita - Cherry Blossom

Revija Maison Margiela Couture za proljeće 2024., koju je dizajnirao John Galliano, bila je dugo očekivani događaj o kojem se pričalo tokom Sedmice mode u Parizu. Revija  je održana ispod mosta Pont Alexandre III i opisana je kao “transcendentna kolekcija” ispunjena fantazijom i pozorišnom modom, dokaz moći razbijanja barijera i prihvaćanja budućnosti u kojoj moda ne poznaje granice.

Kolekcija je pohvaljena zbog svoje kreativnosti i jedinstvene prezentacije, što je čini izvanrednim događajem za zatvaranje Paris Couture Week.

Filippo Fior / Gorunway.com

Revija je sadržavala ekstremne siluete, muzičke nastupe uživo i glumačke likove kao modele, kombinujući Gallianov prepoznatljiv stil sa dubokim Margielinim kodovima. Kolekcija je predstavljala pozorišni tour de force, sa inovativnim i emotivnim elementima koji su ostavili trajan utisak na publiku. Odjeća je opisana kao prekrasna, s tkaninama koje su bile pohabane i tmurne, dijelom Dikensove, a dijelom nadrealističke fantazije. Kolekcija je započela reinterpretiranim golim haljinama sa elementima art nouveaua i podstavom na bokovima, zadnjici i šire.

Filippo Fior / Gorunway.com

Kolekcija je crpila inspiraciju iz tehnološkog napretka, posebno u genetici, stvarajući paralelu sa slojevitošću istorijskih perioda, odražavajući ekspanzivnu viziju Maison Margiele. Revija je opisana kao namjerna pobuna, čin bacanja pravilnika u more i narativ transformacije i transcendencije.

Odjevni predmeti, koje su nosili muški i ženski modeli, prkosili su konvencijama, odbacujući rodove, a hod svakog modela diktirao je vibraciju, doprinoseći narativu o kršenju tradicionalnih normi.

Filippo Fior / Gorunway.com

Reakcija publike bila je obilježena čujnim uzdasima, pljeskom, pa čak i suzama, jer je kolekcija viđena kao slavlje humanosti, individualnosti, a moda kao čisti kreativni izraz.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum